„Azt mondom, hogy nem szabad demoralizálni a felvidéki magyarság egészséges magját”

– Csáky úr, hogyan látja a felvidéki magyarság esélyeit napjainkban?

– Úgy gondolom, hogy az MKP-nak a jövőben bővítenie kell a potenciális választóinak nyújtott kínálatát, amennyiben nagyobb támogatottságot akar szerezni, mint amekkorát az utolsó két parlamenti választáson sikerült elnyernie.

– Az MKP tehát ön szerint továbbra is kulcshelyzetben van?– Igen, ezt tapasztalom. Az elmúlt két évben elszenvedett megbicsaklások után, a szlovákiai magyar társadalmat figyelve egyre nyilvánvalóbb, hogy a Felvidéken mintegy száztízezerre tehető a magyar ügyek iránt elkötelezett választók száma. Rajtuk kívül van még egy harminc-negyvenezres választói réteg, amelyet a Magyar Koalíció Pártja meg tud szólítani a nemzeti érdekek képviseletével, amennyiben ezt értelmesen teszi, és vannak más célcsoportok is, amelyek szintén megszólíthatóak, de nekik mást is kell kínálni.

– Mire gondol?

– Közel másfél hónappal a parlamenti választás után is vannak megválaszolatlan kérdések a párt számára. Ezek egyike, miért alakult úgy, hogy az a több mint 30 ezer szlovákiai magyar választó, akik elfordultak a Most-Híd párttól a mostani parlamenti választáson, nem az MKP-ra szavazott, hanem ehelyett inkább otthon maradt, vagy éppen a Robert Fico vezette Smer-SD-re adta a szavazatát. Ezen a jelenségen nagyon komolyan el kell gondolkodni.

– Van erre akarat és tálentum az MKP berkein belül?

– Remélem, hogy igen, bár meg kell jegyeznem, hogy az új generációs politikusok előtt még óriási kihívások állnak: elsősorban önmagukon kell dolgozniuk, a saját szakmai és politikai képzésükre kell komoly hangsúlyt fektetniük. Emellett nem elhanyagolandó a kommunikációs készségek fejlesztése sem. Mindannyian érezzük, hogy erre nagy szükség lenne. Amennyiben ezt meg tudjuk csinálni, akkor ki tudunk törni ebből a bűvös 110 ezer fős körből.

– Kintről viszont úgy tűnik, hogy az MKP régi vezetői – s most elsősorban önre, de Bárdos Gyulára, Farkas Ivánra és Szigeti Lászlóra is gondolok – továbbra is a párt meghatározó arcai.

– A saját nevemben tudok csak nyilatkozni ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Én mindig is a közösséget akartam és fogom szolgálni. Nem is annyira a pártot, mint a közösséget, hiszen a pártot én nem célnak, csupán eszköznek tekintem. Ám úgy vélem, hogy  az MKP-nak van egy előnye, hogy ideológia áll mögötte, eltérően azoktól a pártoktól, amelyek csak az üzleti haszonszerzésre vagy a politikai érdekek érvényesítésére épülnek. Ezt az előnyt kell kamatoztatni.

– Képes ezt lemenedzselni a párt jelenlegi vezetése?

– Remélem, hogy igen – én kész vagyok ebben segíteni. Ráadásul azt mondom, hogy nem szabad demoralizálni a felvidéki magyarság egészséges magját, az a vég kezdete lenne. Elvhű politikát kell folytatni, amelynek viszont alapvető atribútuma, hogy a szlovákiai magyar  közösségnek nem igazán van mozgástere az alapkérdéseket illetően. Az alaptézis az, hogy mi meg akarunk maradni magyar közösségnek, mi a Magyarországhoz való kapcsolatokat nem akarjuk feladni, számunkra nagyon fontos a magyar alkotmányos testületekkel – az Országgyűléssel, a mindenkori kormánnyal – való kapcsolattartás, valamint a magyar állampolgárság felvételének lehetőségét is a jogaink egyik kiteljesedésének tartjuk. Mi nem a szlovák elvárásoknak akarunk megfelelni, hanem a saját érdekeink szerint kívánunk cselekedni.

(2012. április, MTI)

Cikkajánló

Az őshonos kisebbségek védelme egy újabb parlamenti jelentésben kapott helyet

Az Európai Parlament ez évi utolsó plenáris ülésén elfogadta az uniós polgárságról szóló 2017-es évi …