Prágában a Virágeső

Fotó: Fajd János
Fotó: Fajd János

Az egyfelvonásos színpadi játékot november 7-én mutatta be Prágában a révkomáromi TEÁTRUM Színház az Esterházy János Társulás, az Emberi és Keresztény Értékekért csehországi magyar civilszervezet és a Prágai Magyar Intézet közös szervezésében az Eszterházy János-emlékév zárórendezvényeként.

A prágai bemutatón, amely Boros Miklós Magyarország prágai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete védnöksége alatt valósult meg,  közel száz lelkes rajongó  vett részt. A Prágai Magyar Intézet igazgatónője, Kelemen Gertrud megnyitó beszédében üdvözölte a résztvevőket, kiemelve a rendezvény védnökét és a színdarab szerzőjét, megköszönte a támogatóknak – Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának, a Bethlen Gábor Alapnak és Csáky Pál európai parlamenti képviselőnek – azt a segítséget, amely nélkül a rendezvény nem valósulhatott volna meg.

A közönség (Fotó: Fajd János)

Az Esterházy János Társulás elnöke, Kocsis László Attila üdvözlő beszédében felköszöntötte a színielőadás főszereplőjét Dráfi Mátyás  Jászai Mari-díjas érdemes művészt közelgő  jubileuma – 75. születésnapja  és házassági évfordulója – alkalmából. Rámutatott arra, hogy a bemutatásra kerülő színjáték azt a korszakot, elnyomó rendszert mutatja be, amely épp száz évvel ezelőtt, 1917. november 7-én vette kezdetét, és amelyben Esterházy János is tevékenykedett, küzdött és mártíromságot szenvedett. A darab emlékeztet vértanúnk üzenetére és példáját mutatja annak, hogyan lehet és kell oly nehéz időkben is kiállni nemzetünk és szülőföldünk mellett, a szabadság és igazság oldalán, megtartani magyarságunkat, hitünket, reményünket és felebaráti szeretetünket, emberi méltóságunkat és keresztény mivoltunkat. Kifejezte  meggyőződését, hogy ez a színielőadás megerősíti bennünk e nemes erényeket, és így a rendezvény eléri célját, teljesíti küldetését.

Kocsis László Attila, az Esterházy János Társulás elnöke (Fotó: Fajd János)

A színielőadás előtt a darab szerzője, Csáky Pál tájékoztatta a közönséget  a mű megírásának előzményeiről, beszámolt az előadóművészekkel való együttműködéséről és a színjáték eddigi hazai és külföldi bemutatóiról. A darab szereplői – Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Magyar Kultúra Lovagja címmel kitüntetett Kolti Helga és színésztársaik, Tarics Péter, Tóth László és Borsó Ákos – csodálatos teljesítményt nyújtottak, amit a publikum hosszan tartó tapssal jutalmazott.

Jelenet a darabból (Fotó: Fajd János)

Az igen sikeres rendezvény fogadással zárult, melynek keretében a résztvevők kötetlen beszélgetés során elmondták,  milyen  élményt jelentett számukra a színielőadás,  a korosabbak közül pedig sokan arra emlékeztek, hogyan élték át a színjátékban felidézett nehéz időket. A szerzőnek és az előadóművészeknek további maradandó sikereket kívánunk!

Cikkajánló

Az őshonos kisebbségek védelme egy újabb parlamenti jelentésben kapott helyet

Az Európai Parlament ez évi utolsó plenáris ülésén elfogadta az uniós polgárságról szóló 2017-es évi …