Aki szereti a politikát és a kolbászt, az ne nézze meg, hogyan csinálják

Aki szereti a politikát és a kolbászt, az ne nézze meg, hogyan csinálják – idézte Bismarck porosz kancellár szavait Csáky Pál, akit a Pátria rádióban arról is kérdeztek, mi az oka az Európai Bizottság megválasztásához vezető folyamatok elhúzódásának.

„Túl sok illúzióm nincs a szlovák parlamentet illetően, mindezek mellett a szlovák parlament vitastílusa durvaságban nem közelítette meg eddig soha azt a szintet, ami az európai parlamentben néha megjelenik” – jelentette ki szombat délelőtt a Pátria rádióban Csáky Pál, aki szerint annak, hogy az Európai Bizottság még mindig nem állt fel, az az oka, hogy egyes tagországok politikai hazárdjátékot játszanak.

„Mint ismert az elmúlt EP-választáson megerősödött a szélsőjobb és a szélsőbal, és ez a két szélsőség eléggé támogatja egymást: néha elborulnak az indulatok. Ezért lenne jó, ha a meggyőződéses európaiak normálisabban viselkednének, sajnos nem mindig így működik” – tette hozzá a politikus.
Csáky elmondta, ami a portfóliókat illeti, pillanatnyilag úgy néz ki, két személy esetében lesz csere: Maroš Šefčovič szlovák jelölt a közlekedési tárcát átadhatja Violeta Bulc, szlovén jelöltnek, akinek elődje azért volt kénytelen visszalépni, mert csúfosan leszerepelt az Európai Bizottság tagjelöltjeinek meghallgatásán.
Mint ismert, Bratuseket, a megbukott biztosjelöltet azzal akarta megbízni Juncker, a bizottság júliusban megválasztott elnöke, hogy az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény egyik alelnökeként az energiaunió kialakítását felügyelje.

Azzal, hogy Juncker a tárcák újraelosztásakor Bulcot a közlekedési tárca élére javasolta, Šefčovič portfóliója is változhat: azaz a Bratusek helyett jelölt Bulc és Šefčovič portfóliót cserélhet. Mielőtt viszont az Európai Parlament szavazhatna az új Európai Bizottságról, az EP illetékes szakbizottságának meg kell majd hallgatnia Bulcot, és – még egyszer – Šefčovičot is, és döntenie kell, hogy támogatják-e a kinevezésüket – jegyezte meg Csáky.
„Amennyiben a szlovén jelölt bizalmat kap a hét elején, akkor szerdán szavazunk Juncker új kormányáról, így november elején hivatalba léphetnek. Amennyiben nem, az Szlovénia számára valóban nagy pofon lesz, hiszen második jelöltjét is visszaküldi az EP” – mondta.

Csáky arról is beszélt, hogy az első körben (még a közlekedési biztosjelöltként) jó benyomást keltő Šefčovič milyen eséllyel pályázhat az energetikai portfólióra. „Ezzel kapcsolatban két véleménycsoport jelent meg, az egyik azt mondja, jó hogy Šefčovič kapja meg az energetikát, mert neki remek kapcsolatai vannak az oroszokkal. A másik csoport pedig éppen ezt nehezményezi, azt mondják, hogy Šefčovič túl „ruszofil” beállítottságú lehet, és ez az uniónak nem jó. Ez a két vélemény össze fog csapni a hét elején” – jelentette ki Csáky, aki ugyanakkor úgy véli: Šefčovič „szakmai szempontból nagyon jól ismeri az EU tevékenységét, így meg van az esélye annak, hogy jó komisszár lesz.”

Forrás: Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …