Dialógus Európa lelkéért – a Martosi Szabadegyetemen is

Fotó: O.N.

A Martosi Szabadegyetemen pénteken délután színes előadássorozattal várták az érdeklődőket a Zsittnyan István nevét viselő előadótérben. Egyházi, közéleti, műszaki és európai témák is terítékre kerültek.

Dialógus Európa lelkéért – keresztyén/keresztény értékek mentése

A beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatón Fazekas László, a Szlovákiai Keresztyén Református Egyház püspöke, Kiss Róbert püspöki helynök és Lépes Lóránt, a Mária Rádió műsorigazgatója osztotta meg az európai értékekről vallott nézeteit.

„A keresztyén embernek kettős állampolgársága van: földi és mennyei élet. Nagy kérdés, hogyan éljük meg a földi állampolgárságot. Ezt járja körül a kötet” – mondta bevezetésképpen Fazekas László püspök a Csáky Pál által szerkesztett Dialógus Európa lelkéért c. könyv kapcsán.

„Kérdés, hogy mennyi a felelősségünk keresztyén európai közösségünkben. Feltétlenül szükségünk van a dialógusra, általa összképet kapunk az Európában folyó eseményekről. Önmagunkról kapunk választ a kötet szövegeiben” – tette hozzá Fazekas László.

Csáky Pál és Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke (Fotó: Pásztor Péter, Felvidék.ma)

Kiss Róbert atya, püspöki helynök kifejtette, a keresztény Európa Jézus-lelkületű, ezt meg kell őriznünk. „Távlatok megfogalmazásával és eszmék megújulásával megtarthatjuk a keresztény eszmeiséget. A különböző egyházak egységesen határozzák meg a keresztény értékmegőrzés fontosságát” – hangsúlyozta a püspöki helynök.

Az egyház közéleti szerepéről elmondta, a keresztény értékek megvédése érdekében felemeli a hangját, ennek védelmében vállal közéleti szerepet. Kiss Róbert hangsúlyozta, a családi szentség felelősségvállalását, ennek alapja is a keresztény értékek védése.

A keresztény identitás erősítését szolgálja a 2012-ben elindított Felvidéki Mária Rádió. Lépes Lóránt, a Mária Rádió műsorigazgatója elsőként a média meghatározó szerepéről értekezett. Majd hozzátette: „Itthon is sok értékünk van, amit be lehet mutatni!”

A Dialógus Európa lelkéért kötet szerkesztője, Csáky Pál, EP-képviselő (Fotó: Pásztor Péter)

Mint Csáky Pál a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházzal kapcsolatban kifejtette, jelentős szerepet vállal a felvidéki értelmiség kinevelésében. Stabil belső autonómiával rendelkezik, belső demokratikus rendszerrel. „Korunkban az egyháznak is paradigmaváltásra van szüksége. Nyitottnak kell lenni a világra, így tudjuk az értékeinket is megtartani” – reagált minderre a református püspök.

A római katolikus egyházban is történtek változások, magyar püspökhelyetteseket neveztek ki, ezt okosan ki lehetne használni – vélekedett az EP-képviselő. Kiss Róbert hozzátette, egy magyar nemzetiségű püspök nem is tudná úgy ellátni a feladatokat, mint az egyes egyházmegyékben kinevezett püspöki helynökök.

Forrás: Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …