A koalíció elszalasztotta az esélyt a Smerrel szembenialternatíva felállítására

– Csáky úr, mi a véleménye a 2010-2012 közötti szlovák kormánykoalíció munkájáról?

– Annak ellenére, hogy 2010-ben a Magyar Közösség Pártja nem jutott be a szlovák parlamentbe, szurkoltam ennek a koalíciónak – amely végül is csalódást okozott számomra. Nagyon önző, rövidlátó politikát folytattak, és főleg elszalasztották annak a lehetőségét, hogy elfogadható alternatívát állítsanak fel a Smer-SD-vel szemben.

Ki a felelős ezért?

– Szerintem mindannyian – bár tény, hogy nem azonos mértékben. Iveta Radičová kormányfőként, sajnos, nagyon amatőr módon viselkedett, a Szabadság és Szolidaritás Pártja (SaS) és a Most-Híd önző módon, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ-DS) meg a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) pedig a klasszikus hatalomtechnika módszereinek engedelmeskedve próbált politizálni. Nézzük csak meg, mit ért el történelmi szempontból ez a kormánykoalíció! Visszajuttatta Robert Ficót a szlovákiai politikai színtér központjába, mégpedig úgy, hogy a Smer jelentősen megerősödött. Ha ez Bugár, Sulík, Dzurinda és Figeľ sikere, akkor nem tudom, értékelhetem-e ezt pozitívan. Inkább nem. Én nagyfokú tapasztalatlanságot és önzést látok ebben. Az „eredmény” pedig a jobboldal felaprózódása.

– Kinek jó az, hogy ez az alternatíva ilyen csúfos véget ér?

– Szerintem senkinek – talán a Smer politikusait kivéve. De úgy látom, itt is érvényes a klasszikus szabály: minden társadalomnak olyan kormánya van, amilyet megérdemel. Remélem, hogy tanulságos lesz ez a történet a választópolgárok számára is. Én az ésszerűbb alternatíva mellett álltam, pragmatikus módon igyekeztem viszonyulni a helyzethez, de csalódnom kellett. Azt hiszem, rajtam kívül még sok ember csalódott.

– Miben látja a legfőbb gondot?

– A politika kiüresedésében, az eszmék, nemes célok eltűnésében, a „biznisz mindenekfelett“ típusú politizálás térnyerésében. Ez növelte az általános kiábrándultságot, s egy új jelenséget, egy heccpárt sikerét is elősegítette. A politikusoknak és a pártoknak nyilvánvalóak a becsvágyaik, amelyek gyakran öncélúak, s így nincsenek jó hatással a társadalomra, a politikára. A problémákat nem megoldani igyekvő, hanem azokat a jövőbe áttoló politizálás folyik, nem minden konkrét gazdasági lépés indokolható a gazdasági világválsággal sem. Romlott például a kis- és középvállalkozók helyzete, és ebben már a kormány ténykedése érhető tetten. Dél-Szlovákia szinte semmilyen támogatást nem kapott, az ott élők dühösek erre a kormánykoalícióra. Többet vártak Iveta Radičová kormányától és a Most-Hídtól is. Az emberek láthatóan belefáradtak az állandó politikai összetűzésekbe. Stabilitást szeretnének, kiszámítható politikát, és azt gondolom, hogy ebben a helyzetben a már bevált pártok nagyobb biztonságot tudnak nyújtani.

(2012. február, SITA)

Cikkajánló

Az őshonos kisebbségek védelme egy újabb parlamenti jelentésben kapott helyet

Az Európai Parlament ez évi utolsó plenáris ülésén elfogadta az uniós polgárságról szóló 2017-es évi …