Tiszteletet a bencéseknek

Az igazság az, hogy az agyam és a szívem nem fogadja be a történteket: Pázmány Péter egyházmegyéje konfliktust gerjesztett a bencés renddel.

Hívő emberként lemerevedtem e hír hallatán s akaratom küzd az egyetlen lehetséges magyarázat ellen: a jelenlegi, félig magyar nagyszombati érseket akarják valakik a háttérből (megint ez a furcsa háttér, mint Bezák érsek esetében) felhasználni arra, hogy fejezze be az egyházi-tulajdonjogi kapcsolatok magyarországi szálainak elnyesését a komáromi bencés kapcsolat lenullázásával és a tulajdon elorzásával.

Le vagyok sújtva és azt kérdezem, mi történik velünk? S miért? Mert igen, lehet felhozni érveket az ügyben, mennyire élő a komáromi bencés rendház. Lehet megfogalmazni kérdéseket a bencés ingatlanok működtetését illetően is.De a legnagyobb tisztelet hangján megkérdezem: a tizedik parancsolat csak valakikre érvényes és másokra nem? A tulajdonjog szentsége, amely a nyugati keresztény civilizáció egyik pillérét képezi, csak szelektíven alkalmazandó?

Szeretnék nem magyar kérdést látni az ügyben, de önbecsapás lenne elhazudni magunk elől ezt az összefüggést is.

A komáromi bencéseknek ugyanis rengeteget köszönhet a szlovákiai magyarság. Az előttünk járó, szolgálatát Isten kegyelmében lassan befejező generáció nagyon sok tagja mondhatja el, hogy a komáromi bencés indíttatás nélkül talán elkallódott volna az életben. S lett mégis, eme indíttatásnak köszönhetően valakivé, személyiséggé. Hites Kristóf neve ma is fogalom, szerintem joggal nyilvánulnak meg azok, akik a boldoggá avatás lehetőségét is felhozzák személyével kapcsolatban. Apostol volt, a szó legnemesebb értelmében, sok más társával egyetemben. Példaképek máig: akkor tekinthetünk optimizmussal a jövőbe, ha sok elhivatott követőjük akad. Annyit minimum megérdemelnek, hogy mindenki tisztelettel viseltessen szellemi-erkölcsi hagyatékuk és annak bölcsője: rendjük iránt.

És most itt van ez a döbbenetes nagyszombati döntés: teljesen annullálni szlovákiai létüket és elkobozni a vagyonukat. Még szerencse, hogy az Egyházban van belső rend és hierarchia, s ma elmondhatjuk: Róma másként látja a dolgot. Róma a jog és az igazság nyomvonala mentén döntött a bencések javára.

Mi pedig joggal várjuk a nagyszombati korrekciót, a szentszéki döntésnek megfelelően. A viselkedéskultúrát és hibáink beismerését nem csak kifelé, mások irányában kell gyakorolni.  Az emberek közt az a legnagyobb, aki a saját példájával tud elöl járni hibája kijavítása terén.

Csáky Pál

Cikkajánló

Az őshonos kisebbségek védelme egy újabb parlamenti jelentésben kapott helyet

Az Európai Parlament ez évi utolsó plenáris ülésén elfogadta az uniós polgárságról szóló 2017-es évi …