A gútai diákok felejthetetlen élményekkel tértek haza Strasbourgból

Csáky Pál meghívására a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola négy diákja is részt vett a legutóbbi strasbourgi tanulmányúton, melynek egyik programpontja az Európai Parlament megtekintése volt.

 

A jutalomkirándulással egybekötött tanulmányút apropója Csáky Pál Európai Parlamenti képviselőhöz kapcsolható, tudniillik munkája megkezdése alkalmából az elmúlt hónapokban pályázatokat hirdetett meg középiskolások számára.
A meghirdetett pályázatok szervesen kapcsolódtak a magyarsághoz, a magyarság megmaradásának kérdéséhez és a magyar identitás témájához. Iskolánk 4 diákja reagált a felhívásra, majd kezdte meg a pályázatok megírásához szükséges kutatómunkát és a gondolatok rendszerezését.

A 25 szabad év címmel meghirdetett pályázatra az iskola 2 diákja küldte el munkáját. Az egyik írás Beke Réka (II.C) tollából született, a másik pedig az elmúlt tanév végzős diákjától, Varga Dávidtól (IV.D) származott. A pályázók a demokrácia kialakulását és ennek előnyeit mutatták be mai életünkre kivetítve. A következő pályázatot pár hónappal később hirdette meg Csáky Pál, Magyarként európai, európaiként magyar címmel. Erre a felhívásra szintén két munka született. Az elmúlt tanév két végzős diákja Esek René (II.A-NŠ) és Balogh Ákos (IV.D) vett részt ezen a pályázaton. A pályázat témája egy nagyon lényeges kérdés köré épült: „Milyen feladatai, céljai lehetnek egy fiatal felnőtt magyarnak a XXI. században?”. A szerzők ezt a témát boncolgatták, kitérve a határontúli magyarság szükséges összetartására, az identitásunk, hagyományaink megtartására és mindarra, hogy miként maradhatunk meg magyarnak a Kárpát-medencében.

A pályázatokat elbíráló bizottság a munkánkat méltányolta, amelynek eredményeképpen 2015. július 5-e és 8-a között egy franciaországi tanulmányúton vehettünk részt Strasbourgban. A pályázati munkákra való felkészítést PaedDr. Balázs Zoltán tanár úr végezte, így ő is velünk tarthatott erre a mesés helyre. Mindannyiunk nevében elmondhatom, hogy az utazást nagyon vártuk már, hiszen tudtuk, hogy nem mindennapi lehetőség adatott meg nekünk és felejthetetlen élményekkel fogunk hazatérni. A csoport összetétele nagyon színes volt, hiszen nemcsak a pályázatokon részt vevő fiatalok, hanem felnőttek és nyugdíjasok is csatlakoztak hozzánk, akik kiemelkedő, magyarság-összetartó munkásságukért nyerték el jutalomként az utat. A földrajzi elhelyezkedés szempontjából is különböző helyekről érkeztünk a pozsonyi találkozási pontra – sokan jöttek Ipolyságról és Léváról is.
54996 2

Az indulás előtti napokban tartottuk a kapcsolatot Csáky Pál felvidéki asszisztensével, Dunajszky Évával, aki az utazás egyik szervezője és a csoport kísérője is volt. Július 5-én éjjel 11 órakor indultunk autóbusszal az Istropolis kongresszusi center parkolójából, ezzel kezdetét vette a 12 órás utazás. Az út legelején sokan ismerkedtek és beszélgettek, majd a pihenésé lett a főszerep, hiszen másnap sűrű programban volt részünk. Ausztriát és Németországot magunk mögött hagyva másnap délelőtt 11 óra környékén érkeztünk meg a Franciaország keleti határán elhelyezkedő Strasbourgba.
Itt már vártak ránk a strasbourgi képviselői asszisztensek, akik nyelvtudásukkal és ismereteikkel igyekeztek felejthetetlenné tenni számunkra az itt tartózkodást. Rövid idő alatt elfoglaltuk a belváros mellett elhelyezkedő lenyűgöző hotelt, majd rövid pihenő után busszal egy belvárosi étterembe indultunk. Itt francia ételkülönlegességeket kóstolhattunk meg, és kicsit feltöltődhettünk a városnézéshez szükséges energiával.
Az időjárásra nem panaszkodhattunk, hiszen bőven 30 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála. Miután elköltöttük az ebédet, Strasbourg történelmi központja felé vettük az irányt, ahol kísérőink érdekesebbnél-érdekesebb információkat meséltek nekünk. Elsőként a város hatalmas, impozáns látványt keltő katedrálisát tekintettük meg. A franciául Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg néven is ismert épület órási méreteivel a mai napig lenyűgözi a turistákat, ma a világ 6. legmagasabb temploma. Ezután a történelmi városközpont utcácskáit és tereit jártuk be. Este egy elegáns belvárosi étteremben vacsoráztunk Csáky képviselő úrral, majd a késő esti órákban tértünk vissza a szállodába. Mivel a hosszú út során nem sokat tudtunk pihenni, hamar álomba szenderültünk.

Másnap a svédasztalos reggelit követően pár óra szabad program volt a belvárosban, ahol szuvenírokat vásárolhattunk. Dél tájban sétahajózáson vettünk részt az Ill folyón, mely az Európai Parlamentnél ért véget. Kezdetét vette a tanulmányút második része: a parlament megtekintése. A beléptetés után egy közös ebédben volt részünk, majd kávészünet következett. Néhány közös fénykép elkészítése után – ami az EU 28 tagországának zászlai alatt történt – egy rövid előadást hallhattunk az EU működéséről, felépítéséről és intézményeiről.
Ezután Csáky Pál képviselő úr tartott egy nagyon érdekes előadást, ahol boncolgatta azokat a témákat, amik mindennapjaink során bennünket is érintenek. Így a felélénkült terrorizmusra, a görög válságra és a bevándorlók problémáira, valamint ezeknek esetleges megoldásaira is kitért. A nem mindennapi látogatást a plenáris ülés megtekintése tetőzte, lehetőségünk nyílt megnézni azt, amit eddig csak a médián keresztül láthattunk. A közös fényképek elkészítése után este 7 óra tájban indultunk vissza Szlovákiába.

Mindannyiunk nevében elmondhatom, hogy felejthetetlen élményben volt részünk, amiért köszönettel tartozunk! Ezúton is szeretném biztatni diáktársaimat, hogy ragadjanak meg minden alkalmat, és vegyenek részt hasonló programokban, aminek eredményeképpen tapasztalatot és örök emlékeket szerezhetnek!

Balogh Ákos, Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …