Az EP Strasbourgban: a kisebbségi iskolák pedagógusait jobban meg kell fizetni

Az oktatás unióbeli korszerűsítésének témájáról fogadott el jelentést ma Strasbourgban az Európai Parlament. A kérdés egyik vezérszónoka az Európai Néppárt részéről Csáky Pál, az MKP EP-képviselője volt. A képviselő üdvözölte a dokumentum tartalmát, amelyben az európai szellemi versenyképesség egyik garanciáját látja. Felszólalásában kiemelten üdvözölte azt a tényt is, hogy a dokumentum hangsúlyosan kitér a kisebbségek anyanyelven történő oktatásának fontosságára. Mindez az Európai Parlament februárban elfogadott kisebbségvédelmi határozatának végrehajtásaként is értelmezhető, amely dokumentum egyértelműen kimondta az Európai Unió felelősségét a kisebbségi jogok garantálásáért.

„Magam is egy őshonos kisebbség tagja vagyok, s mint ilyen, tudom, hogy az anyanyelvi oktatás a kulturális identitás alapja, az igazán hatékony szellemi teljesítmények alapfeltétele. Külön üdvözlöm a dokumentum ama részét, amely javaslatunk alapján arról szól, hogy a kisebbségi nyelveken oktató iskolákat és azok pedagógusait plusz anyagi támogatásban is részesíteni kell az ott végzett oktatói-nevelői munka komplexebb volta miatt. Remélem, ezt a javaslatot meghallja Szlovákia kormánya is, mert nálunk – több európai uniós országtól eltérően – ez sajnos nincs így“ – fogalmazott a képviselő.

Forrás: Csáky Pál EP-képviselői irodája

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …