Az EU a gyermekekkel szemben elkövetett internetes szexuális visszaélés ellen küzd

Az Európai Parlament március 11-i ülése jóváhagyta a gyermekekkel szemben elkövetett internetes szexuális visszaélésről szóló állásfoglalást.

„Örülök, hogy a közös állásfoglalásba több olyan megfogalmazás is belekerült, amit én terjesztettem be. A gyermekek szexuális kizsákmányolása és a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélés online megjelenítése olyan súlyos bűncselekmények, amely átfogó megközelítést tesz szükségessé.

Ennek magába kell foglalnia a bűncselekmények eredményes felgöngyölítését, az elkövetők felelősségre vonását, a gyermekkorú áldozatok védelmét, valamint a jelenség megelőzésére vonatkozó lépéseket” – nyilatkozta Csáky Pál, EP-képviselő (MKP).

Mint hozzátette, az internet egyre szélesebb körben elérhető, viszont egyre nagyobb veszélyeket is rejt magában, amit sok kiskorú nem tudatosít. A gyerekek könnyen válnak az interneten „vadászók” kiszolgáltatottjaivá, és a kizsákmányolás különböző formákat ölthet: a fiatalokat meggyőzik vagy kényszerítik arra, hogy küldjenek, illetve töltsenek fel magukról szexuális tartalommal bíró képeket, vegyenek részt szexuális tevékenységekben webkamerájuk vagy okostelefonjuk segítségével.

Mivel a képek és/vagy videók jóval a szexuális visszaélés megtörténtét követően is megoszthatók, és az interneten bárki számára szabadon elérhetők maradhatnak, így az áldozatokat állandóan az a veszély fenyegeti, hogy ismét áldozattá válhatnak, és megbélyegezhetik őket.

„A közös állásfoglalás felszólítja azokat a tagállamokat, amelyek még nem tették meg, hogy sürgősen ültessék át nemzeti jogrendjükbe a gyermekek szexuális bántalmazása, szexuális kizsákmányolása és a gyermekpornográfia elleni küzdelemről szóló 2011/93/EU irányelvet” – tájékoztatta a Felvidék.ma-t Csáky Pál. Véleménye szerint átfogó és összehangolt európai megközelítésre van szükség, amely az alapvető jogok védelme, a magánélet védelme, az adatvédelem, az internet biztonsága, a fogyasztóvédelem és az internetes kereskedelem mellett kiterjed a bűnözés elleni küzdelemre is.

„A hatékony fellépés érdekében elengedhetetlen, hogy a tagállamok komolyan vegyék a különböző európai és nemzetközi fórumokon vállalt kötelezettségeiket, és tegyenek meg mindent a gyermekek védelme érdekében” – áll Csáky Pál sajtónyilatkozatában.

Forrás: Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …