Az őshonos kisebbségek többet érdemelnek!

(Fotó: O.N.)

Az Európai Parlament hétfő esti strasbourgi plenáris ülésén többek között az uniós polgárságot érintő uniós szerződési rendelkezések végrehajtásáról tartott vitát. A Lisszaboni Szerződés és az uniós Alapjogi Charta tíz éves hatályba lépését az év végén ünnepelhetjük. A Szerződések minden uniós polgárra vonatkozó szabályokat, jogokat és kötelezettségeket tartalmaznak. A Lisszaboni Szerződéssel született meg például az uniós polgári kezdeményezés indításának lehetősége, illetve a Szerződés 2. cikke először foglalta magába a kisebbségek kifejezést, amikor az EU értékeiről beszélt; az Alapjogi Charta pedig megtiltotta a nemzeti kisebbséghez tartozás alapján történő diszkriminációt.

Csáky Pál EP-képviselő a vitában emlékeztette kollégáit arra, hogy a luxemburgi Bíróság kimondta, az uniós polgárságból eredő jogok és kötelezettségek indokolatlanul nem korlátozhatók a tagállamok által. Alaptétel, hogy minden uniós polgár egyenlő. A képviselő szerint a jelenlegi helyzet viszont azt mutatja, hogy az EU-n belül még jócskán vannak különbségek.

Csáky az európai őshonos vagy nemzeti kisebbségekre hívta fel ezt követően beszédében a figyelmet, akik évszázadok óta részei Európának, és gazdagítják nyelvükkel, kultúrájukkal a kontinenst. „Sokan közülük, jómagam is, többet vártunk a Lisszaboni Szerződés 2. cikkelyétől és az Alapjogi Charta rendelkezéseitől. A Charta 21. cikke kifejezetten tiltja a nemzeti kisebbséghez tartozás alapján történő megkülönböztetést, hatékonysága viszont csekélyebb az elvártnál. Emlékeztetem a tisztelt Bizottságot és Kollégáimat arra, hogy az őshonos kisebbségek mindaddig nem lesznek teljesen egyenértékű polgárai az EU-nak, amíg nem születik külön rájuk vonatkozó, átfogó uniós védelmi rendszer! Ilyen vonatkozásban nagy reményeket fűzünk a Minority SafePack uniós polgári kezdeményezéshez” – zárta felszólalását az EP-képviselő.

Csáky Pál EP-képviselői irodájának közleménye

Strasbourg, 2019. február 12.

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …