Beneš újra a Petíciós Bizottság előtt

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága október 15-ei (csütörtöki) ülésén elfogadott és további tárgyalásra ajánlott egy újabb petíciót, amely a Beneš-dekrétumokat igyekszik megtámadni, s amelyet az érsekújvári Práznovszky Miklós és társai nyújtottak be az Európai Parlamentbe.

Egy három évvel ezelőtt beadott petíció után ez most egy újabb dokumentum, amely felhívja a figyelmet a szlovákiai magyar közösség tagjainak második világháború utáni gyötrelmeire.
Csáky Pálnak, a Petíciós Bizottság alelnökének sikerült megakadályoznia a bizottság jogászai javaslatának elfogadását, amelyben a petíció megtárgyalás nélküli lezárását javasolták. A Petíciós Bizottság támogatta Csáky ama javaslatát is, amely a szakmai érvek pontosítását javasolja, illetve azt az indítványt, amely szerint a petíció megtárgyalásakor figyelembe kell venni az EP Jogi Bizottságának tavalyi döntését is, amely azt javasolja a Szlovák Köztársaság szerveinek, hogy amennyiben léteznek a dekrétumokból fakadó bizonyítható joghátrányok napjainkban is, azokat a jövőben orvosolni kell.

A petíciót érdemben jövőre fogja megtárgyalni az Európai Parlament Petíciós Bizottsága.

Pozsony, 2015. október 16.

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …