Beneš az Európai Bizottság előtt

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága két és fél évvel ezelőtt levelet intézett a szlovák parlamenthez azzal a kéréssel, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa vizsgálja meg ismét a Beneš-dekrétumok kérdését. Arra is felkérte a szlovák parlament elnökét, hogy a testület vizsgálja meg a cseh-szudétanémet többszörös bocsánatkéréshez hasonló megbékélési aktus meglépésének lehetőségét.

A szlovák parlament többszörös halasztás után tavaly novemberben válaszolt a Petíciós Bizottság levelére, ám a választ a bizottság nem fogadta el, mivel általánosnak és semmitmondónak találta. Ezért Csáky Pálnak, az EP Petíciós Bizottsága alelnökének javaslatára újabb levelet intézett a szlovák parlamenthez, amelyben határozottabb hangon megismétli kérését. S mivel el szeretné kerülni a tavalyi helyzet megismétlődését, a Petíciós Bizottság levelet küldött az Európai Bizottságnak is azzal a felszólítással, az Európai Bizottság vizsgálja meg, hogy a 2007-es szlovák parlamenti határozat nincs-e ellentétben Szlovákia nemzetközi vállalásaival.

Az Európai Bizottságnak és a szlovák parlamentnek három hónapja van válasza megküldésére.

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága két petíció alapján foglalkozik a fenti kérdéssel. Az egyiket magyarországi állampolgárok, a másikat egy érsekújvári polgár juttatta el az Európai Parlamenthez.

A Magyar Közösség Pártja az egyedüli szlovákiai párt, amely napirenden tartja a Beneš-dekrétumok kérdését.

Csáky Pál EP-képviselői irodájának közleménye

Brüsszel, 2019. március 4.

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …