Biztonságosabb Európai Unió az állampolgárai számára

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottsága 2019. január 23-án nagy többséggel elfogadta az Európai Bűnügyi Nyilvántartási Információs Rendszer (ECRIS) módosításáról szóló, a Bizottság, a Tanács és a Parlament közös álláspontját tartalmazó jelentést. A jelentés a már működő jogszabályt terjeszti ki az uniós állampolgársággal nem rendelkező harmadik országbeliekre és hontalan személyekre (ECRIS-TCN).

Csáky Pál, az MKP EP-képviselője és a jelentés néppárti árnyék-jelentéstevője, gyakorlatilag egyedüliként végig a Tanács és a Bizottság azon javaslatát támogatta, amely szerint az ECRIS TCN rendszernek nemcsak az uniós állampolgársággal nem rendelkező harmadik országbeliekre és hontalan személyekre, hanem minden olyan kettős állampolgárra vonatkozó információt tartalmaznia kell, aki bármelyik uniós tagállam állampolgárságán kívül egy harmadi ország állampolgárságával is rendelkezik.

„Az elfogadott dokumentumnak köszönhetően egyszerűbbé és gyorsabbá válik a nemzeti hatóságok számára ama harmadik országbeliek azonosítása, akik bármely uniós tagállamban szerepelnek a bűnügyi nyilvántartási rendszerben. Az unió az új rendszerrel hatékonyabban fel tud majd lépni a terroristák és a határokon átnyúló bűnözés jelentette fenyegetésre, garantálva ezzel a biztonságosabb Európai Uniót az állampolgárai számára” – hangsúlyozta Csáky.

Cs.P. EP-képviselői irodájának közleménye

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …