A Brexit után sem kell vízumot igényelniük az Egyesült Királyságba utazó uniós állampolgároknak

Az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése mind az Egyesült Királyság, mind az Európai Unió számára kihívást jelent. Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottsága ma elfogadta azt a javaslatot, amely garantálja az Unióba érkező brit állampolgárok számára a vízummentes beutazást.

Az új szabályoknak köszönhetően az uniós polgároknak sem kell vízumot igényelniük a szigetországba történő beutazás során, amennyiben az nem haladja meg a három hónapot. Ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül távozik az Unióból, az említett szabályok március 30-án lépnek életbe. Abban az esetben viszont, ha a brit EU-tagság március 29-én esedékes megszűnéséig sikerül életbe léptetni a Brexit feltételrendszeréről szóló egyezményt a szabályok az átmeneti időszakot követően lesznek érvényesek.

Csáky Pál néppárti árnyék-jelentéstevő a szavazást követően hangsúlyozta: „mindenki számára világos, hogy a Brexit utáni időszak sem az Unió, sem az Egyesült Királyság számára nem lesz egyszerű. Éppen ezért tartottuk fontosnak a jelentés megszavazását, biztosítva ezáltal a briteknek és az EU állampolgárainak ez egyszerűbb utazást, megkönnyítve a mindennapi életet.

Csáky Pál EP-képviselői irodájának közleménye

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …