Budapesten Németh Zsolt mutatta be Csáky új könyvét

Pozsony után a magyar fővárosban is bemutatták Csáky Pál új könyvét. A Csend és lélek című kötetet Németh Zsolt méltatta.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára május 28-án, Budapesten emlékeztetett arra, hogy a felvidéki magyar politikai életben több mint két évtizede jelen lévő, 1998 és 2006 között Szlovákia miniszterelnök-helyetteseként is tevékenykedő Csáky Pál Csend és lélek kötetével először múlt csütörtökön, a pozsonyi bemutatón ismerkedhetett meg az olvasóközönség. A külügyi államtitkár lírai és szociográfiai szemléletűként írta le a felvidéki magyarság helyzetéről szóló kötetet, felidézve egy korábbi Csáky-könyv, a Hullámvasút 2010 tavaszi budapesti bemutatóját, az akkori szlovákiai politikai választásokat és következményeit, amikor a Magyar Koalíció Pártja (a mai Magyar Közösség Pártja) nem jutott be a szlovákiai törvényhozásba.
„Nem éppen jókedvű a felvidéki magyarság, és ez már 2010 óta tart” – mondta Németh Zsolt, hozzátéve, hogy a felvidéki magyar politikai életet jellemző, családokat is „kettévágó” megosztottság „mélyen benne van a felvidéki magyar politikában”. Az államtitkár szerint Csáky Pál kereszténydemokrata politikusként nem politikai ellenfelei támadásával foglalkozik, hanem  „a jó példa felmutatásával igyekszik a lelket erősíteni és a választ megtalálni” a magyar közösséggel kapcsolatos kérdésekre.
Csáky Pál írásairól, közírói magatartásáról azt mondta: nem akar egy olyan generáció része lenni, amely „szó nélkül feltartja a kezét, megadja magát a kornak, és eltűnik”.
A Kárpát-medence négy nagyobb magyar közössége, a kárpátaljai, az erdélyi, a délvidéki és a felvidéki közül mintha lelkileg a felvidéki állna a legrosszabbul – mondta, hozzátéve, hogy „ez ellen kell mondani, tenni, élni”. Hangsúlyozta, hogy az autonómia a magyar közösség társadalmi megmaradásának garanciája. Mivel a szlovák politika elutasítja az autonómia szót, helyette az „önkormányzati formák” fogalmát használják.

A könyvbemutatón a magyar közélet több ismert személyisége volt jelen, küztük Csóti György parlamenti képviselő, Glatz Ferenc akadémikus, Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, Mécs Károly Kossuth-díjas színművész. Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés volt elnöke.

(MTI/Külügyminisztérium – Felvidék.ma)

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …