Csáky Pál Árpád fejedelem-díjat kapott

A Magyar Művésztért Díjrendszer 33. díjátadó gálájára, amelynek keretében Csáky Pál, felvidéki magyar politikus, író Árpád fejedelem-díjban részesült június 13-án került sor Budapesten.

A Magyar Művészetért Alapot Gubcsi Lajos alapította 1987-ben azzal a céllal, hogy évente minél több kategóriában ítéljék oda a díjakat az itthon és a külföldön élő magyaroknak. A Magyar Művészetért Alap köré azóta egy díjrendszer alakult, ennek egyik darabja az Árpád fejedelem-díj.

Gubcsi Lajos még március 15-én Dunaszerdahelyen, az Ex Libris-díjátadón bejelentette, hogy idén a Magyar Művészetért Díjrendszer egyik legmagasabb díját, az Árpád fejedelem-díjat Csáky Pál veheti majd át Budapesten. A díjátadó ünnepség részét képezi  Mihály Gábor Hunyadi Jánosról készült bronz szobrának avatása is, laudációt mondott Kő Pál.

„Számomra az volt a legpozitívabb élmény az elmúlt három hétben, hogy megtapasztaltam, létezik még a felvidéki magyar társadalomban egy réteg, amely valóban őszintén tud örülni a közösségi sikereknek. Ezek az emberek nem a saját előmenetelüket helyezik előtérbe, hanem tényleg odaadó hívei a szlovákiai magyar társadalom jövőbeli megerősödésének. A jövőben rájuk akarok támaszkodni, velük szeretnék együttműködni” – nyilatkozta Csáky Pál portálunknak, miután Budapesten átvette az Árpád fejedelem-díjat, amelyet a Böjte Csaba, Erdélyi Géza, Kobzos Kiss Tamás, Kő Pál, Szörényi Levente és Gubcsi Lajos által képviselt, a Magyar Művészetért Alapítvány főkuratóriuma ítélt oda neki.
Az indoklás szerint Csáky a díjat „kiemelkedő politikai és írói tevékenységéért és példaadó társadalmi aktivitásáért” kapta.
Csáky Pálon kívül további díjazottak Böjte Csaba atya, Erdélyből, aki Mátyás király-díjban részesült és Teleki Júlia Délvidékről, aki a Zrínyi Ilona-díjat vehette át, Magyarországból pedig többek között Hegedűs Endre zongoraművész, Draskóczy Lívia hegedűművész és a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes.

dé, Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …