Csáky Pál az EB-alelnökét, F. Timmermast kérdezte a kisebbségi jogokról

Május 5-én az Európai Parlament Petíciós Bizottsága eszmecserét folytatott Frans Timmermansszal az Európai Bizottság első alelnökével, akinek portfóliójába tartozik többek között a jogállamiság kérdése és az Európai Unió Alapjogi Chartája. Az ülésen Csáky Pál az alapvető jogokról és azon belül is az őshonos kisebbségeket érintő problémákról, amelyek petíciók formájában is megjelennek, kérdezte Timmermans EB-alelnököt. A kérdés és válasz is angolul hangzott el, a magyar fordítás az EP-tolmácsolás szerint olvasható:

Köszönöm szépen. Csáky képviselő következik, parancsoljon.

Csáky Pál: Köszönöm a szót. Kedves Alelnök Úr, köszönöm, hogy eljött hozzánk. Ez egy nagyon fontos lehetőség számunkra, hogy eszmecserét folytassunk Önnel. Az alapvető jogokra szeretnék rákérdezni, illetve azok védelmére az Európai Unión belül. Konkrétan: a hagyományos kisebbségekre szeretnék rákérdezni, mert ez talán nem elismert terület az EU-n belül. Nagyon sok európai uniós állampolgár kérdéssel fordul hozzánk, melyek alapjogokra vonatkoznak. Például nyelvi kérdésekre, oktatásra vagy diszkriminációra a kisebbségekhez való tartozás alapján. A kisebbségek védelméről a két héttel ezelőtti meghallgatáson is szó volt, ahová Önt is meghíták. Általában petíciók tárgyát képezi az a sok nehézség, ami ilyenkor felmerül. Ön szerint a jogi garanciák pillanatnyilag megtudják oldani ezeket a problémákat? Hogyan tudnánk elérni azt, hogy állampolgárbaráti megoldásokat találjunk ebben a kontextusban? Köszönöm?

F. Timmermans: Nézzük a történelmi kisebbségeket. Sok éven át foglalkoztam ezzel a kérdéssel. Max van der Stoolnak én voltam a kabinetfőnöke, amikor ő ezekkel a kérdésekkel foglalkozott. Tehát sok éven át nyomon követtem ezt a témát, és tudom, hogy sok tagállamban ez fájó pont. Főleg olyan esetekben, amikor van egy anyaország, és egy másik tagállamban egy komoly számú kisebbség. Ez társadalmi feszültségekhez is vezet. Egyetértek azzal, hogy erre oda kell figyelni. Nagyon fontos, hogy a nyelvi és oktatási jogokat betartsák, tiszteletben tartsák. A tagállamok kötelezettsége, hogy ezt megtegyék. Nem csak a chartát kell tiszteletben tartani, de egyéb kötelezettségeik is vannak a tagállamoknak, például Európa Tanács-beli vagy az ENSZ keretében is. Erre mindenképpen oda kell figyelni. De van egy általánosabb jellegű problémánk is a kisebbségekkel, hiszen sokszor azok vannak a bűnbak szerepében – és itt most nem csak a nemzeti kisebbségekre gondolok. Sokszor azoki a politikai csoportok, akik kiállnak a nemzeti kisebbségek mellett, meg sem hallják amikor a zsidókat vagy a romákat diszkriminálják.Én úgy gondolom, hogy minden egyes kisebbségekre ugyanúgy kell figyelni Európában, függetlenül attól, hogy az történelmi kisebbség vagy más kisebbség, ugyanolyan jogaik vannak.

 

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …