Csáky: Zeman az elnök, de Schwarzenberg elvi kiállásával példát statuált

Miloš Zeman nyerte a cseh elnökválasztás második fordulóját Karel Schwarzenberggel szemben. A csehországi választópolgárok döntéséről Csáky Pál felvidéki politikus nyilatkozott a Felvidék.ma portálnak.

 

Miloš Zeman korábbi szociáldemokrata kormányfő a leadott voksok 54,8 százalékát kapta, ellenfele Karel Schwarzenberg pedig a 45,2 százalékát. Ön mindkét jelöltet személyesen ismeri. Hogyan értékeli a csehországi elnökválasztás eredményét?

Kicsit furcsállottam, hogy a cseh társadalom két olyan személyt juttatott az elnökválasztás második fordulójába, akik koruknál fogva már jóval túl vannak az aktív politikai korszak horizontján, azaz egyiküktől sem várható, hogy hatékony munkát végez majd a tisztségében. Úgy gondolom, hogy a két jelölt közül Schwarzenberg úr adott egyfajta pozitív üzenetet a 21. század politikusai számára. Mégpedig olyat, amit nem csak Csehországban, hanem Európa-szerte és világszinten is észre lehet venni. Tudta, hogy vannak olyan témák, amelyek számára nem előnyösek, és ennek ellenére nem azt tette, amit a klasszikus politikai kézikönyvek mondanak ilyenkor, hogy megkerülje őket, hanem teljesen nyílt és egyértelmű választ adott rájuk.

Ilyen volt a beneši dekrétumok kérdése is…

Így van. Bevallom, hogy nem igazán kedveltem Schwazenberg urat, de nagyon tisztelem őt ezért az elvi hozzáállásért, amit a Beneš-dekrétumokkal kapcsolatban mutatott. Számomra meglepő és nagy fontossággal bírt, hogy az elnökválasztás második fordulója előtti utolsó nyilvános vitában, amikor Schwarzenberg úr azt mondta, hogy „arra, mi csehek mi nem lehetünk büszkék, hogy az ország egyharmadát kizavartuk az országból durva körülmények között, ezzel a kérdéssel szembe kellene néznünk!”  Erre nem csak az ő szurkolói tábora, hanem az ott jelenlévő, többé-kevésbé független polgárok is, akik jelen voltak a sportcsarnokban, tapsoltak. Példát adott arra, hogy az elvi hozzáállás, az elvi kiállás nagyon fontos a politikában. Ezért neki szurkoltam a második fordulóban. Sajnálom, hogy nem sikerült elnökké válnia.

Milyen elnöke lesz Csehországnak?

Miloš Zeman úrral többször találkoztam akkor, amikor ő miniszterelnök volt, én pedig miniszterelnök-helyettes. Voltam hivatalos vendége Prágában is, nemzetközi fórumokon is találkoztunk. Nem mondhatok róla rosszat, a magyar témával szemben sem volt negatívan elfogult. Úgy gondolom, hogy a nevéből is fakadó, kicsit hétköznapibb kötődésű ember benyomását keltette a köznapi csehek előtt – és a választáson ők voltak többen. Őszintén megmondom, hogy nem volt szimpatikus a részéről, hogy a Beneš-dekrétumok ügyét durván és csúnyán, nem úriember módján használta fel Schwarzenbeg úrral szemben. Az, hogy Schwarzenbergről a kampány hajrájában úgy beszélt, mint egy szudétanémet származékról – még ha esetleg van is némi igazságalapja – nem volt sem korrekt, sem elegáns. De végül is el kell fogadnunk a cseh nép döntését, sok sikert kell kívánnunk Zeman úrnak és keresnünk kell hozzá kapcsolatokat is, megpróbálni vele is kiépíteni az együttműködést.

Csáky Pál, az MKP elnökségi tagja a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsa (MKP OT) ülését követően nyilatkozott portálunknak.

* * *
Az MKP Országos Tanácsa nyilatkozatban értékelte Schwarzenberger hozzáállását: „Az MKP OT a kollektív bűnösség elvét tartalmazó Beneš-dekrétumokkal kapcsolatos politikájának visszaigazolásaként, egyfajta elégtételként értékeli Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter-államfőjelölt megnyilatkozását, amely szerint a kollektív bűnösség elvének gyakorlati érvényesítése napjainkban súlyos emberjogi sérelemnek minősül. Az MKP OT emlékeztet arra, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa 2007-ben, tehát Szlovákia európai uniós tagsága idején erősítette meg határozatában e dekrétumokat, azok sérthetetlenségét és megváltoztathatatlanságát is kimondva. Az országos tanács tagjai ezért is támogatják az Európai Parlament petíciós bizottságának a lépéseit, amelyek a kollektív bűnösség elvére épülő Beneš-dekrétumok megszüntetésére és a szlovákiai jogrendből való kiiktatásukra irányulnak”.

Felvidék.ma, Oriskó Norbert, 2013. január 26.

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …