Családi délután Lekenyén

lekenyeLekenyén harmadik alkalommal szerveztek családi délutánt. A május 29-i esemény vezérfonala ez alkalommal a család és az önzetlenség volt. A délután folyamán összegyűlt adományokkal és a rendezvény bevételével a kárpátaljai Szent Mihály Gyermekotthont támogatták a szervezők.

A családi esemény és a kárpátaljai gyermekek gömöri hétvégéje Csáky Pálnak, az MKP Európai Parlamenti képviselőjének támogatásával és széleskörű régiós összefogással valósult meg. A ráti gyermekotthon zenedéjét, amely hat helyszínen adott koncertet, Ivaskovics József zenész alapította 2010 őszén.

A zenede legkisebbjei először adtak ilyen koncertsorozatot. Felső-Gömörben azon településeken mutatkoztak be május 28-án és 29-én, ahol helyi önkéntesek önerőből szervezték meg a gömöri jótékonysági ruhavásárokat. „Fontosnak tartottam a személyes kapcsolat megteremtését a rátiak és a gömöriek között. Ardóba, Szilicére és Várhosszúrétre is velük tartottam, és így láthattam, mennyi jó ember lakik itt, Gömörben. Mindegyik községben kiült az arcokra a megdöbbenés, amikor a gyermekotthon igazgatója elmondta, hogy egy-egy család hét–kilenc gyermeket is nevel. A velük töltött napon pedig azt láttam, hogy ők egymásnak élnek, el nem hagyná az egyik a másikat, míg nálunk egy-egy házban magában búslakodik az otthagyott öreg. Valami, valahol, valamikor elmaradt. Nem a legjobban sikerült” – osztotta meg tapasztalatait a közönséggel Beke Beáta, a gömöri jótékonysági ruhavásár–sorozatok vezetője, a rendezvény főszervezője.

A családi délutánt, amely tartalmas, színes és a család összes tagját felölelő programokkal várta az érdeklődőket, megtisztelte jelenlétével Csáky Pál, a rendezvény fő védnöke is, aki beszédében a családokkal való foglalkozást, segítésüket, és magát a család témáját nagyon fontos kérdéskörként jelölte meg. A rendezvényen továbbá részt vett Hideghéthy Andrea, a Szövetég a Közös Célokért Társulás munkatársa, és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének felvidéki koordinátora, aki első alkalommal látogatta meg az idén felvételt nyert Pro Le-Ti Polgári Társulást, gömöri tagszervezetüket.

A délutánt a Szent Mihály Gyermekotthon Zenedéjének koncertjével nyitották meg, majd a pelsőci régió egyetlen teljes szervezettségű iskolájának, a Dénes György Alapiskolának az igazgatója és két diákja átadta az iskola tanulói által gyűjtött adományt. A továbbiakban a Kormorán frontemberei, Vadkerti Imre, Fehér Nóra és Szűts István adtak jótékonysági koncertet a ráti gyermekotthon lakói számára. A koncertet követően – hirtelen ötlettől vezérelve – megtörtént a rendezvény keresztelője is. Vadkerti Imre örömmel vállalta el a felkérést és lett a lekenyei családi délutánok keresztapja.

A családi rendezvény a pelsőci régióban kíván hasznos, kötetlen, jó hangulatú, vidám délutánt biztosítani a családok számára. Ez alkalommal a szervezők célja volt az is, hogy a régió tehetséges, amatőr képzőművészei számára teret és lehetőséget biztosítsanak a bemutatkozásra. A meghirdetett „Mutasd meg, mi rejlik benned” című versenybe öt régióbeli amatőr művész nevezett be. Az alkotások között volt festmény, grafika, fényképek és egyéb érdekesség. A verseny győztese Terpák Evelin amatőr fotós lett, aki a kövi templom fényképével nevezett be. A művek a rendezvény ideje alatt kiállításra kerültek.

Az amatőr alkotások mellett Gubcsi Lajos „Imre álma” című kiállítását szintén megtekinthették az érdeklődők, amely a nemzet jelképévé vált Makovecz Imre grafikáiból született. A program további részében Stefan Monika vezetésével interaktív jobb agyféltekés rajzolásra, Neszméri Tündével a Szabad Újságról beszélgetésre, a Kerecsen motorosokkal pedig motorozásra került sor. Amíg a gyerekek a motorokon „száguldoztak”, a szüleik és hozzátartozóik a kultúrház előtt megrendezett kézműves piacon válogathattak a portékákból.

Végezetül átadták a rendezvény bevételét. Bíró Mária, a Szent Mihály Gyermekotthon igazgatója meghatódva vette át az ötszáz eurót, és köszönte meg mindenkinek az adományt.
A rendezvény végeztével meghirdették a IV. Családi délutánt, amelyet a szervezők a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően szerveznek meg 2016. december 4-én. A tervek szerint ezúttal közönségtalálkozóra kerül sor a Duna TV-ből ismert Hazajárókkal, Jakab Sándorral és Kenyeres Oszkárral, valamint a Magyar Művészetért Díjas, harminchét éve a nemzet szolgálatában tevékenykedő erdélyi születésű Meister Éva szólóestjére is sor kerül, amelynek keretében három generáció magyar slágereit szólaltatja meg.

Fotó: Terpák Evelin

Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …