Dunaszerdahelyen átadták a Csemadoknak odaítélt Európai polgári díjat

Átadták a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezetének, a Csemadoknak odaítélt Európai polgári díjat pénteken Dunaszerdahelyen.

cs_06

A díjátadót – amelyen a felvidéki magyarság politikai és civil érdekképviseletének több vezetője mellett a díjazott szervezet képviselői és ismert közéleti személyiségek is részt vettek – a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen, a Vermes Villában tartották. Fellépett Boráros Imre Kossuth-díjas színész, a Búzavirág női népdalkor és Kiss helga énekes. A díjjal járó emlékplakettet, Bárdos Gyula a Csemadok országos elnöke vette át Csáky Páltól, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti (EP) képviselőjétől és Dionýz Hocheltől, az EP szlovákiai tájékoztatási irodájának képviselőjétől. Anna Záborská szlovák EP-képviselő is személyesen gratulált a Csemadoknak.

Csáky Pál, aki a Csemadokot a díjra jelölte, az átadón rámutatott: a díjat létrehozása óta, most először kapta meg kisebbségi közösséghez tartozó szervezet. „Amikor a javaslatot nyilvánosságra hoztam, többen kételkedtek, hogy van-e esélye a sikerre egy kisebbségi szervezetnek, és örülök, hogy van” – mondta Csáky Pál. Hozzátette: a díj elismerés és főhajtás az Európai Unió részéről a Csemadoknak, mint szervezetnek és minden egyes jelenlegi és többszázezer volt tagjának, ugyanakkor elismerése annak is, hogy a szlovákiai társadalom többnemzetiségű. Megjegyezte: az EU észrevette azt, hogy itt nem csak a többségi szlovák nemzet él, hanem kisebbségek is.

Bárdos Gyula, megköszönte a díjat és rendkyívül nagy – a Csemadok összes tagjának és alapszervezetének címzett – elismerésnek nevezte azt. „Az elismerés annak a több mint ötvenezer Csemadok tagnak szól, akiknek mindennapjaihoz tartozik a magyar kultúra és hagyományaink megélése, valamint az is, hogy lehetőséget adnak azoknak akik tenni akarnak a felvidéki magyarságért” – fogalmazott Bárdos Gyula. Rámutatott: a díj a Csemadokon keresztül a civil szférának, a civil kurázsinak is szól, ami különböző politikai szekértáborok küzdelme közepette közösségi teret ad az embereknek magyarságuk megélésére.

A 2008-ban alapított Európai polgári díj – a nem uniós polgároknak és szervezeteknek odaítélhető Szaharov díj mellett – az Európai Unió másik jelentős kitüntetése. Azzal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és civil szervezeteket díjaz az EP, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, illetve európai szinten is értékelhető, komoly teljesítményt nyújtottak működési területükön, vagy az Európai Unió (EU) értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A díjra EP képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnöke vezetésével ülésező brüsszeli zsűri, a Kancellária dönt a díjazottakról. Arról, hogy a díjat az idén a Csemadok is megkapja, még júniusban született döntés. A díjhoz tartozó oklevelet Brüsszelben, október 12-én adja át az EP elnöke a Csemadok, illetve a többi díjazott személyeknek és szervezeteknek. A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség ismertebb nevén Csemadok, Szlovákia és alighanem közép-kelet Európa legnagyobb társadalmi-kulturális egyesülete. A még 1949-ben alakult szervezet széles körű, a kultúra és a közélet szinte minden területére kiterjedő tevékenységet folytat. A szervezet taglétszáma jelenleg több mint ötvenezer főt számol, központja Pozsony.

MTI (S.T.) – on.

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …