Egyenlő mérce kell az Európai Unióban!

Az azonos mérce szerinti megítélés szükségességéről beszélt Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője hétfői, strasbourgi felszólalásában. Európa akkor válik igazán stabillá, ha korrekt módon fogunk viselkedni egymással szemben. „ A Szlovák Köztársaság polgáraként az egységes politikai és erkölcsi játékszabályok betartásának fontosságára szeretném felhívni az Európai Parlament figyelmét” – mondta felszólalásában a képviselő. 

„A szlovákiai közvéleményt néhány hónappal ezelőtt sokkolta a hír, hogy országunkban, Európa közepén kegyetlenül meggyilkoltak egy újságírót és menyasszonyát. Pár héttel ezelőtt egy újabb sokkoló hír látott napvilágot, amely szerint a vietnámi kommunista kormány a szlovák kormány hivatalos gépét felhasználva csempészett ki egy vietnámi állampolgárt a schengeni övezetből úgy, hogy a szlovák fél a lengyel hatóságokat is megtévesztette. S ha mindez nem lenne elég: néhány napja kaptuk az újabb hírt, hogy az EU korrupcióellenes hivatala, az OLAF egy több mint 300 millió eurós csalást fedezett fel Szlovákiában, amely során a szlovák vámhatóságok tudatosan alulértékeltek az EU-ba importált kínai árukat, hogy ezáltal jóval kisebb vámokat vethessenek ki rájuk” – folytatta a képviselő. „Mindez mintha nem kapna kellő visszhangot ebben a házban – ellenben holnap csak Magyarországról tárgyalunk majd. Kérdezem: fair ez így?

Természetesen nagyon sajnálom, hogy Szlovákia ilyen negatív hírekkel szolgál. Választóim kérésére szeretném elmondani, hogy sokan vagyunk Szlovákiában, akik nem értünk egyet ezekkel a praktikákkal, és azt szeretnénk, ha Szlovákiának mielőbb tisztességes, kiszámítható kormánya lenne. S arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy az EU-ban is több olyan politikus és politikai párt jut hatalomhoz, akik néha nem tartják be legelemibb szabályokat sem. Ez komoly veszélyt jelent a demokráciára és a korrekt európai együttműködésre. Ha tehát javulást akarunk elérni, mindenkire egységes elvek szerint kell eljárnunk” – zárta felszólalását a képviselő.

Csáky Pál EP-képviselői irodájának közleménye

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …