Felemelt fejjel

Három fontos választás előtt állunk, amelyek közös tétje az, hogy képes-e a szlovákiai magyar közösség új energiákra lelni, tud-e növekedni önbizalmunk, jövőbe vetett hitünk.
A sikeres megyei választások után érezhető a reménykedés, az önbizalom növekedése.

A magyar köztársaságielnök-jelölt megjelenése erősítette ezt a folyamatot. Érzésem szerint erősíti az összetartozás-tudatot is, s jó lenne, ha ez a felfelé ívelő pálya erősödőben lenne.
A médiában egyre nagyobb teret kap az európai parlamenti választás is – s mint ilyenkor oly gyakran, most is megjelentek nagyon földszagú vélekedések is. Lehet persze ilyen szinten is gondolkodni, de az a társadalmi öngyilkosság felé vezető út lenne.

Nos, magyar szempontból két tétje van ennek a választásnak. Az első: képzeljük el, hogy érvényesül a papírforma, a Smer megszerez minden fontosabb funkciót Szlovákián belül, s az Európai Parlament 13 lehetséges mandátuma közül is megszerez mondjuk hetet. A KDH kap mondjuk kettőt, az SDKÚ, az SaS és az Egyszerű Emberek egyet-egyet.
Marad 1 hely, s kérdés, hogy kié lesz.

Az első konklúzió: ha ilyesmi történne, a Smer azt csinálna itthon és külföldön is, amit csak akarna. A szlovákiai magyar közösség soha olyan kiszolgáltatott nem lenne, mint egy ilyen helyzetben.

A második konklúzió: ugyanez a helyzet, ha nincs elkötelezett magyar képviselet európai szinten. Hangsúlyozom az elkötelezettet, mert a szlovák parlamentben ma is vannak magukat magyarnak mondó képviselők, ám hány alkalommal tették politikai viták témájává például a magyarlakta régiók romló szociális és gazdasági helyzetét, hányszor hallhattunk a parlamentben felszólalást a Csallóköz, a Mátyusföld, az Ipoly- vagy  a Garam-mente, esetleg Gömör, a Bodrogköz vagy az Ungvidék problémáiról? Pedig vannak innen származó magyar (?) képviselők a szlovák parlamentben – csak éppen minek?

A harmadik konklúzió: én soha nem titkoltam, hogy elkötelezett képviselet alatt MKP-s vagy az MKP értékrendjéhez közel álló független képviseletet, polgármestereket értem. Nos, ezen a héten öt alkalommal hallottam a következő tartalmú mondatot: az MKP két európai parlamenti helyét úgy kellene megoldani, hogy…
Hoppá – szeretném mondani. Egy percre mindenki fogja vissza a lélegzetét. Fantasztikus, hogy mennyire erős a beidegződések hatása az emberek gondolkodására.

Itt a második tét. Lesz-e magyar képviselet és ha igen, milyen?

Nos, ha megint megnézzük a tendenciákat, akkor azt mondhatjuk, hogy az MKP a jelen pillanatban 0 képviselőt képes bejuttatni az Európai Parlamentbe. Szíves figyelmébe ajánlom ezt a tényt mindenkinek, aki személyes vagy családi indíttatásból szeretne ilyen vagy olyan pozíciót magának.

Az idei európai parlamenti választás TELJESEN MÁS LESZ, mint az eddigiek. 2010 óta ugyanis az MKP listás országos szavazáson sajnos egyszer sem jutott túl az 5 százalékos küszöbön. A közvélemény-kutatások a legtöbbször 5 százalék alá mérik az MKP-t.

Nos, hogy állunk akkor?

Nem a személyes ambíciók beteljesítése a tét, hanem az, hogy az MKP képes lesz-e (és ha igen, milyen listával, milyen programmal és milyen kampánnyal) átugrani az 5 százalékos küszöböt május 24-én. Folytatódik-e vagy megtörik az eddigi pozitív lendület. Ez persze óriási kihatással lesz – így vagy úgy – a novemberi helyhatósági választásokra is.

Összegezve: a szlovákiai magyar közösség jövőbeli fejlődése szempontjából kulcsfontosságú, hogy egy sikeres köztársaságielnök-választás után egy sikeres európai parlamenti választás következzen, s utána egy sikeres helyhatósági választás. Ez utóbbi kapcsán: már most látszik, hogy néhány fontos községben komoly problémák vannak kirajzolódóban. Meg kellene nevezni ezeket a községeket, és már most odafigyelni az új jelöltek kiválasztására. Itt is érvényes: az egyéni ambícióknak figyelembe kell venniük a közösségi ambíciókat, s háttérbe kell szorulniuk. Csak így van esélyünk társadalmi dinamikánkat növelni – ami nélkül elképzelhetetlen az annyira vágyott sikeres választási szereplés a 2016-os (vagy az esetleg előrehozott, 2015-ös) parlamenti választáson.

Csáky Pál

Szóljon hozzá a Facebook-on – itt.

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …