Felvidéki magyar művészek alkotásai az Európai Parlamentben

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának koncertjével vette kezdetét a 16 szlovákiai magyar művész – festő, szobrász és építész – kiállítása az Európai Parlament központi nagytermében. A kiállítás kezdeményezője Csáky Pál, az MKP EP képviselője, aki szerint Szlovákia európai uniós elnökségének átvétele előtt meg kell mutatnunk magunkat, kultúránk bemutatásával civilizált módon kell jeleznünk, hogy Szlovákia nem csak a szlovákoké.

ep_muveszek

A kiállítást Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament fideszes alelnöke nyitotta meg. Beszédében arra buzdított, a magyar nyelvre legyünk büszkék, műveljük, örökítsük azt. “Szlovákia a legsoknemzetiségűbb, a legsokszínűbb európai ország. Azonban jó, hogy ha ezt mi is be tudjuk mutatni, és saját szemüvegünkön keresztül mi is hozzá tudunk adni ehhez a sokszínűséghez, legyen az nemzettudat, magyarságtudat, avagy a magyar nyelvnek az ápolása” – fogalmazott az alelnök.

A kiállítás szervezője, Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselője a szlovák elnökség megnyitása előtt a tárlattal kívánja felhívni a tagállamok figyelmét Szlovákia nemzetiségi sokszínüségére – a kisebbségi közösségek közül is elsősorban a félmilliós magyar közösség létére Szlovákiában.

Csáky ünnepi beszédében hangsúlyozta, a kultúra ápolása egyik elengedhetetlen eszköze az asszimiláció elleni küzdelemnek. “Úgy gondoltam, helyes az, ha az elnökség  hivatalos megnyitója előtt elhozom ide a szülőföld lelkét, vagy legalábbis valamit belőle. És ugye kötve vagyok azzal, hogy itt 28 tagországból vannak képviselők, különböző nyelven beszélnek, tehát a nyelvi kommunikáció eleve kockázatos és korlátozott. Ezért úgy gondoltam, hogy a vizualitást és a zenét hozzuk el.”

A tárlat a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesülete tagjainak munkáit vonultatta fel. Kopócs Tibor, az egyesület elnöke szerint habár a bemutatott anyag egy szűkebb metszete annak az alkotói trendnek, amit a 16 alkotóművész munkáin keresztül megjelenít, ám mégis úgy véli, a kiállított anyag, amely most Brüsszelben bemutatkozhat, komoly reprezentációja a felvidéki magyar kortárs képzőművészeti alkotásoknak.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának magyar zeneszerzők műveit adta elő a kiállítás helyszínén. A kórustagok számára a fellépés munkájuk elismerését és nagy megtiszteltetést jelentett. “A mi kórusunk országosan a legnagyobb területet fedi le, a kórustagok által Dél-Szlovákia minden térsége képviseltetve van, így Csáky Pál ezzel a gesztussal lényegében az egész szlovákiai magyarságot meghívta Brüsszelbe” – mondta Sósik Szilárd.

A kórus koncertet adott Antall József szobránál, az Európai Parlament brüsszeli plenáris üléstermében és az EP előtt található átriumi téren, valamint Bartók Béla szobránál is.

A felvidéki művészek bemutatkozása kapcsán egy kiadványt is megjelentettek angol es magyar nyelven, amely részletesen bemutatja a kiállító művészeket és alapinformációkat közöl a szlovákiai magyar közösség helyzetéről.

Forrás: hirek.sk/tomojka

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …