Felvidéki nap az Európai Parlamentben

A szerdai, összeurópai kihívásokkal foglalkozó politikai vitanap után csütörtökön, október 8-án az EP kisebbségi munkacsoportja (intergroup) közel száz érdeklődő részvételével a szlovákiai magyar közösség témáját tűzte napirendre.

A másfél órás tanácskozást, amelyet Gál Kinga, a Fidesz-KDNP képviselője, a munkacsoport társelnöke vezetett, Csáky Pál, a szlovákiai MKP EP-képviselője, a rendezvény kezdeményezője nyitotta meg. Csáky röviden felvázolta a félmilliós szlovákiai magyarság történetét, kiemelten a felvidéki magyarság szerepét az elmúlt 25 év szlovákiai történéseiben. Csáky hangsúlyozta, az MKP két szlovákiai kormányban is tanúságot tett arról, hogy képes a demokratikusabban gondolkodó szlovákokkal együttműködni az ország problémáinak megoldásán – amennyiben erre a szlovák oldalon is fogadókészség van.

Csáky után Berényi József, az MKP elnöke kapott szót, aki a felvidéki magyarságot nyomasztó jelenlegi problémákról szólt. Berényi tájékoztatta a jelenlévőket arról is, hogy az MKP egy átfogó megoldási csomagot dolgozott ki a Szlovákiában élő kisebbségek problémáinak megoldására, amely dokumentumot az elmúlt hónapokban nyilvános vitára bocsátottak, s amely teljes terjedelmében elérhető az MKP honlapján. A dokumentum részleteiről Horony Ákos jogász, a dokumentumot kidolgozó munkacsoport képviselője tartott rövid ismertetőt, amelyet közel egyórás dialógus követett a felvidéki magyar közösség problémáiról.

Strasbourg, 2015. október 8.

Csáky Pál EP-képviselő irodájának sajtóközleménye

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …