Fico alábecsüli Szlovákia polgárait s nem érti az európai folyamatokat

Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője nem tartja hatékonyaknak a görög válságról folytatott európai tárgyalásokat, amelyek a jövőben az Európai Unió esetleges instabilitásának további elemeit is magukban hordozhatják.

Ugyanúgy, ahogyan hiba volt elfogadni Görögországot az eurózóna tagjaként, most is hiba túlzottan puhán és túl nagy toleranciával viszonyulni a tárgyalásokhoz. A görög kormányfő úgy viselkedik, mint egy felelőtlen tinédzser, aki új játékot talált: a hatalmat. Egyre nyilvánvalóbb, hogy csak az erő szavát érti, s a túlzott toleranciát partnerei részéről a gyengeség jelének tartja. Ha a jelenlegi görög kormány az eurózónából való távozásra játszik, mindenki számára nyilvánvaló kell, hogy legyen, hogy egyetlen európai politikus és egyetlen európai intézmény sem akadályozhatja ezt meg.

A vasárnapi görög népszavazás után bármilyen naiv kijelentés a görög népnek nyújtandó további segítségről megalapozatlan. Görögország jövőjéért elsősorban a görög kormány a felelős, s ha a görögök kormánya az euróövezetből való kilépés és a saját pénznem újbóli bevezetése mellett dönt, ebben a folyamatban segíteni kell nekik. Ebben a viszonylatban a kulcsmondatot Angela Merkel német kancellár asszony mondta ki, aki kijelentette, hogy az Európai Unió feladata az euró és az eurózóna védelme. Teljes az egyetértés: nem Görögország valamilyen nem világos érdekeinek a védelméé, hanem az euróövezet stabilitásáé.

Ebben az összefüggésben Robert Fico szlovák kormányfő nyilvános kijelentései szakszerűtlenek, illetve nem tisztességesek. Az eurózóna olyan helyzetbe került, amelyben már nincs jó megoldás. Fogadjanak el bármilyen megoldást is, az az eurózóna tagországaként Szlovákiát is érinteni fogja, s a szlovák kormányfő provinciális verbális szógyakorlatai ebben az összefüggésben csak azt bizonyítják, hogy mélyen alábecsüli Szlovákia polgárait, illetőleg hogy nem érti az európai folyamatokat – olvasható a szerkesztőségünknek eljuttatott sajtóközleményben.

Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …