Két beadvány

Németország nem bírja lenyelni a rebelliót. A német külügyminiszter ismét elmondta, hogy akár jogi úton is megpróbálják kierőszakolni a kelet-közép-európai kormányokból álláspontjuk megváltoztatását, nevezetesen a menekültkvóta utólagos elfogadását.

Ebben a megvilágításban újabb kontúrokra lel Magyarország és Szlovákia beadványa az európai unió bíróságához. Első megközelítésben a szlovák beadvány tűnik gyengébbnek, hiszen magát a döntést kifogásolja. Itt valószínűleg kisebb az esély a sikerre, tekintettel arra, hogy a Lisszaboni szerződés valóban megengedi, hogy bizonyos kérdésekben többségi döntés szülessen az Európai Tanácsban.

A magyar beadvány nehezebben született meg, s bizonyos szempontból átgondoltabbnak tűnik. Ez ugyanis a politikai döntés tartalmát támadja. Itt nagyobb lehet az esély – bár nem kizárt, hogy a bíróság egymás fényében fogja tárgyalni a két beadványt. Az viszont tény, hogy az Európai Unió egy szerződésrendszeren alapuló államszövetség, amelyben az európai szervezetek nem apriori fölérendelt testületei a tagállami testületeknek, hanem csupán azokban a kérdésekben rendelkeznek illetékességgel, amelyekben a tagállamok ezekről lemondtak, s szerződésileg az EU-ra delegálták. Az pedig kétségtelen, hogy annak a kérdésnek az elbírálása, hogy egy tagállam mennyi idegent fogadjon be, s azoknak a személy szerinti befogadásáról ki döntsön, nem tartozik az európai uniós jogkörök közé.

Így okoskodik a magyar igazságügy – s majd meglátjuk, mennyi sikerrel teszi ezt. Ugyanis az is világos, hogy az európai uniós belső szervezettséget illető alapvető politikai kérdésről van szó, s a döntés vonatkozásában óriási lobbizás és politikai nyomásgyakorlás várható. Németország és főleg Merkel számára az ügy presztízskérdésként is megjelenik. Ráadásul az sem mellékes szempont, hogy a bíróság döntése kihathat majd a brit szavazópolgárok véleményére az ügyben, hogyan voksoljanak Nagy-Britannia európai uniós tagságát illetően.

Egy dolog tehát biztos: izgalmas évnek ígérkezik 2016 is. Miután ez a fránya 2015 több problémát termelt ki, mint amit képes volt megoldani…

Csáky Pál
a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselője

forrás: hirek.sk

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …