A lelkünk május 26-án

– Csáky úr, melyek a május 25-ei európai parlamenti választás legnagyobb kockázatai?
– Potenciális támogatóink részvétele a választáson. Az országos részvételi arány valószínűleg most is viszonylag alacsony lesz. Így ha meg tudnánk ismételni vagy túlnőni a 2014-es részvételt, megint jó eredményt tudnánk elérni. Ehhez tényleg az kell, hogy az elkötelezett támogatóink is el tudják érni a saját környezetükben, hogy minél többen elmenjenek szavazni. 2014-ben karnyújtásnyira voltunk attól, hogy megszerezzük a második mandátumot is.

– Milyennek érzi az eddigi kampányt?
– Reményteljesnek. Érződik, hogy sok tisztességes magyar számára világos a két stratégiai cél. Európai szinten vissza kell térni a normalitáshoz, a klasszikus kereszténydemokrata értékekhez. Erre van esély, erről szól az európai szintű küzdelem. Ebből következnek majd az olyan jövőbeli döntések, mint pl. egy hatékonyabb biztonságpolitika, egy átgondolt, s a vadmigrációt elutasító migrációpolitika, a az 1-es és 2-es szülő megnevezést elutasító, az apa és anya klasszikus szerepéhez visszatérő társadalompolitika, stb. Az MKP ezt a korrekciót kívánja támogatni az európai színtéren, amennyiben sikerül mandátumot vagy mandátumokat szereznie. A döntés valóban a polgárok kezében van. 

– Melyik a másik stratégiai cél?
– Az 5 százalékos bejutási küszöb feletti eredményt elérni. Ez nem csak a mandátum vagy a mandátumok megszerzéséről szól, hanem jóval többről: arról, milyen lelkiállapotban lesz az MKP és a felvidéki magyarság elkötelezett része május 26-án. Egy jó eredmény birtokában a magyar megmaradást, a nemzeti alapú politizálást támogató emberek egy kicsit mindannyian győztesnek érezhetik majd magukat – joggal. Ehhez persze az szükséges, hogy 25-én elvégezzék a munkát, minél több barátot, ismerőst, rokont vigyenek el szavazni. S egy pozitív lelkiállapot birtokában nagyobb optimizmussal tekinthetünk az őszi és a jövő évi folyamatok elé. 

– Igen, az MKP-nak az ősszel el kell döntenie, a három lehetséges út közül melyikre lép – már ami a szlovák parlamenti választást illeti. 
– Igen, lassan itt az ideje, hogy ezzel a kérdéssel is foglalkozzunk. Ezt azonban csak május 26-a után tehetjük meg, május 25-éig az MKP minden energiáját az európai parlamenti választás alkalmával elérendő eredmény maximalizálására kell fordítania. 

– Csáky úr, köszönöm a beszélgetést, sok sikert!
– Én köszönöm!

– karc FM

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …