Levél Draxlernek: Figyelembe kell venni a petíció aláíróinak véleményét

Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője és az EP Petíciós Bizottságának alelnöke június 17-én levélben fordult Juraj Draxler szlovák oktatási miniszterhez a kisebbségi iskolákban tervezett változtatásokkal kapcsolatban.

Az oktatási minisztérium a jóváhagyott kerettanterv értelmében csökkenteni szándékszik a kisebbségi iskolákban az anyanyelv oktatásának óraszámát és az ún. szabadon választható tantárgyak óraszámát is, amelyeket a kisebbségi iskolák eddig elsősorban az anyanyelvi oktatás színvonalának növelésére használtak ki. A szakemberek, pedagógusok és a szülők ezt a lépést diszkriminatívnak tartják, tiltakoznak a minisztérium eme igyekezete ellen, és aláírásgyűjtési akciót is szerveztek az anyanyelv oktatásának óraszámcsökkentése ellen. A petíciót három hét alatt több mint 26 ezer polgár írta alá, ám a szlovák oktatási minisztérium a petíció aláíróinak követeléseit figyelmen kívül hagyja.

Csáky a kialakult helyzetről levélben tájékoztatta az Európai Bizottság alelnökét, Frans Timmermans urat és Navracsis Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi uniós biztost is.
Az EP-képviselő az oktatási miniszternek írt levelében felszólította a tárcavezetőt a szóban forgó ügyben a szakemberek, pedagógusok és szülők véleményének tiszteletben tartására, amelyet az érvényes szlovákiai törvényeknek megfelelően a petíciójukban fogalmaztak meg. Csáky arra is felhívta a miniszter figyelmét, hogy a nemzeti kisebbségek számára az egyetlen elfogadható megoldás a bárminemű megszorító vagy diszkriminatív lépések nélküli színvonalas oktatási-nevelési folyamat biztosítása a kisebbségi iskolákban.

Brüsszel, 2015. június 17.

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …