Meddig lehet még hazudozni?

gg_ii

A szlovák parlament a héten elutasította a Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselőinek a kettős állampolgárság korlátozásának megszüntetésére vonatkozó törvénymódosító javaslatát. Az SaS képviselőinek elutasított javaslata megegyezik a Most-Híd párt két éve benyújtott javaslatával. A Most-Híd parlamenti képviselői nem támogatták a magyarellenes és alkotmányellenes korlátozás eltörlését.

Mint az ismeretes, a 2010-ben megszületett magyar törvény ugyanolyan feltételekkel ad magyar állampolgárságot a határon túli magyaroknak, mint amilyenekkel Szlovákia 1997 és 2005 között több mint tízezer határon túli szlováknak adott szlovák állampolgárságot. Ennek ellenére az I. Fico-kormány 2010-ben törvényszigorítással igyekezett megakadályozni a magyar állampolgárság megszerzését. Ficóék legutóbb a törvényhez 2015-ben csatolt belügyminisztériumi rendeletükkel hoztak olyan szabályt, amelynek célja, hogy a szlovák állampolgárságukat 2010 óta elvesztettek közül a szlovák nemzetiségűek visszakapják az állampolgárságukat, míg a magyar nemzetiségűek ne kapják vissza.
Szlovákiában minden komolyan vehető, a közéletet figyelemmel kísérő ember számára világos: az eltörölni javasolt Fico-féle törvényszigorítás magyarellenes törvényként született és mindmáig az is maradt. Célja mindmáig az, hogy megfélemlítse és elrettentse a szlovákiai magyarokat a magyar állampolgárság megszerzésétől.
Ennek a megfélemlítésnek és elrettentésnek az eredménye, egyben szimbóluma, hogy mostanáig csak 70 szlovákiai magyar jelentette be a magyar állampolgárság megszerzését. Az pedig a teljes meghasonlás (újabb) szimbóluma, hogy Gál Gábor, a Most-Híd frakcióvezetője szerint „nincs szó kisebbségi problémáról, hiszen eddig mindössze alig 70-en vesztették el a szlovák állampolgárságukat a magyar felvétele miatt.”.

A képen Gál Gábor abból az időszakból, amikor -úgymond- benyújtotta azt a törvénytervezetet, amelyet most elutasított. A képen a 103 éves Ilonka néninek hazudik éppen, akitől szintén elvették szlovák állampolgárságát .

Gál Gábor véleménye 3 évvel ezelőtt:
Az AB elnapolta döntését a kettős állampolgárság ügyében
Gál Gábor felháborítónak nevezte, hogy az Alkotmánybíróság meghatározatlan időre napolta el a kettős állampolgársággal kapcsolatos döntését. „Szomorú és egyben botrányos is, hogy az Alkotmánybíróság két és fél év alatt sem képes döntést hozni és most elnapolja az ügy tárgylását. Kérdéses, vajon dönt-e valaha is az Alkotmánybíróság ebben az ügyben? Az értelmetlen törvénynek köszönhetően, amely véleményünk szerint nincs összhangban a szlovák alkotmánnyal, Szlovákia minden nap újabb állampolgárokat veszíthet el és ez nagyon szomorú” – hangsúlyozta a Most-Híd képviselője.

Csáky Pál (megjelent facebook-jegyzetként)

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …