Megszavazták az Európai Bűnügyi Nyilvántartási Információs Rendszer módosítását

(Fotó: pixabay)

Az Európai Parlament február 8-án megszavazta az Európai Bűnügyi Nyilvántartási Információs Rendszer (ECRIS) módosításáról szóló rendelettervezetet. Csáky Pál, a rendelettervezet néppárti felelőseként több módosító indítványt is beadott a jelentéshez.

Csáky Pál, a jelentés árnyék-jelentéstevője üdvözli, hogy ezúttal az uniós intézmények egy központosított rendszer létrehozását tűzték ki célul. Kiemeli továbbá, hogy a tervezet kulcsfontosságú intézkedés, amely a terrorizmus és a határokon átnyúló súlyos bűnözés elleni küzdelem terén folytatott együttműködés javítására irányul. Ez a hatékony bűnüldözés egyik kulcseleme – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében.

Az Európai Bűnügyi Nyilvántartási Rendszer 2012-ben jött létre, és lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy egymás rendelkezésére bocsássák az Unióban hozott, nagyrészt uniós állampolgárokat érintő büntetőjogi felelősséget megállapító ítéletekre vonatkozó információkat. Bár már jelenleg is van lehetőség arra, hogy az ECRIS-en keresztül a tagállamok harmadik országok állampolgáraira vonatkozó információkat is egymás rendelkezésére bocsássanak, nincs azonban olyan közös európai eljárás vagy mechanizmus, amely révén ez hatékonyan történhetne. Az Európai Parlamentben ma megszavazott rendelettervezet ezt a már működő jogszabályt terjeszti ki az uniós állampolgársággal nem rendelkező harmadik országbeliekre és hontalan személyekre.

A következő lépés a Tanáccsal való intézményközi tárgyalások megkezdése, ennek végeredménye egy mindhárom uniós intézmény számára elfogadható rendelet kidolgozása lesz.

Forrás: Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …