Mi a bajom a Most-Híddal?

Igen, eltérő vércsoport vagyunk, ebben a krízishelyzetben is eltérően viselkedünk.

Napjainkat a menekültválság tépi ketté. Az ezzel kapcsolatos állásfoglalások, megnyilvánulások és tettek eléggé élesen megmutatják, kiben mi lakozik, mennyire felelősen gondolkodik a világról mennyire felelősségteljesen cselekszik.
Napjainkban egyre nyilvánvalóbb, hogy teljesen más irányban haladunk, a Most-Híd politikusai és jómagam.
Érintkezési pont egy van: a valóban üldözött embereken segíteni kell, ez nem vitás.

Különbözünk annak megítélésében, hogy a jelenlegi emberhullámban mennyi az igazi ilyen rászorult. Szerintem jelentős kisebbség, szerintük a jelentős többség.
Én addig, amíg nem látok átfogó megoldást, nem szavazom meg a kvótarendszert, mert az így nem old meg semmit – a Most-Híd képviselője megszavazta azt az EP-ben.

Én többször felszólaltam a probléma kapcsán, ők eléggé csendben voltak eddig. Én a józanabb, óvatosabb kereszténydemokrata filozófiát támogatom, ők a naiv, mindenkit beengedni akaró balliberális hozzáállást.
Én csütörtökön, szeptember 10-én ellene szavaztam annak a dokumentumnak, hogy a jövőben is automatikusan osszák szét a nem tudható, mennyi migránst az EU tagországai között, a Most képviselője viszont igennel szavazott.

Én azt mondom: vigyázni kell, terroristák is lehetnek a migránsok között, ők azt mondják: öleljünk a keblünkre mindenkit.
Szerintem helytelen, hogy nyugati politikusok bátorítják az ázsiai, afrikai menekülttáborokban élőket újabb migránshullámok indítására, szerintük ajtót-ablakot kitárva mindenkit be kell fogadnunk.

Szerintem nagyon meg kell gondolnunk, mennyi eltérő kultúrájú embert fogadunk be, féltem a klasszikus európai civilizációt, Bugár Béla viszont szombaton, szeptember 12-én azt mondta, hogy jöjjenek a muzulmánok bátran.
A szlovák hírügynökségek erről így számoltak be:
“Több százan voltak kíváncsiak a “Felhívás az emberségre” (Výzva k ľudskosti) néven meghirdetett koncertsorozatra, melyet a pozsonyi Hviezdoslav téren tartottak szombaton délután. A rendezvény szervezőinek és résztvevőinek fő céljuk az volt, hogy kifejezzék szolidaritásukat a menekültekkel.
A rendezvényen, melyet Jana Dubovcová ombudsman és több politikus is támogatott, több neves előadó is fellépett jótékony céllal.

Magát a felhívást több mint 11 000 ember támogatta az elnököt, Andrej Kiskát is beleértve. A mozgalom akkor indult, amikor Ausztriában nem messze a szlovák határtól egy furgonban 71 menekült holttestét találták meg.
A rendezvényen felszólalt Bugár Béla, a Most-Híd párt elnöke is, aki kijelentette: ő nem tart Európa iszlamizációjától.
“Az egyszerű emberekhez nem jutnak el azok az információk, melyeknek birtokában van egy aktív politikus vagy kormánytag. De éppen a kormánytagok riogatnak, amikor olyanokat mondanak, hogy 3-400 muszlim idejön, mecseteket építenek, végül megváltoztatják országunk jellegét és kultúráját. Ez félelemkeltés. Szlovákiában jelenleg 2000 muszlim él, és csak Pozsonyban három imaházuk van. Változott ettől valami?” – tette fel a kérdést Bugár. Hozzátette: bár a kötelező menekültkvótákat ő is elutasítja, meggyőződése, hogy Szlovákia “elbírna” 2000-nél több menekültet is. (sita, tasr)”

Forrás: Csáky Pál, Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …