Miroslav Kusý a jelölt az Európai Polgár Díjra

Az Európai Parlament minden évben odaítéli az Európai Polgár Díjat. A 2008-ban alapított Európai Polgári Díjjal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket díjaz az Európai Parlament, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki.

Csáky Pál, az MKP EP-képviselője idén Miroslav Kusý politológust, a pozsonyi Komenský Egyetem kétszeres volt rektorát jelöli az európai díjra. Ez ügyben a képviselő levélben fordult a 12 szlovákiai EP-képviselőtársához, hogy támogassák a javaslatát. Amint azt az MKP EP-képviselője portálunknak elmondta, az Európai Parlament három politikai frakciójából és négy tagállamból kapott ígéretet javaslata támogatására.

A díjra az európai parlamenti képviselők magánszemélyeket és szervezeteket is jelölhetnek. A jelöléseket az EP-képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az Európai Parlament elnökének vezetésével ülésező brüsszeli zsűri, a Kancellária november 14-éig dönt a díjazottakról. A döntést követően az egyes tagállamokban december 17-e és 24-e közt hirdetik ki a díjazottakat. Az összeurópai díjátadásra 2015 első két hónapjában kerül sor Brüsszelben. (Felvidék.ma)

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …