Nem fogadjuk el, hogy másodosztályú állampolgárok vagyunk

… Magyar Fórum: Azt mondják, hogy Csáky Pál, az MKP volt elnöke az ötletgazdája annak a döntésnek, hogy az MKP önálló jelöltet inditson a köztársaságielnök-választáson. Mi motiválta ezt a javaslatot?

Csáky Pál : Nincs olyan szlovák elnökjelölt, kit tiszta szivvel támogatni tudnánk. Nem lenne jó otthon sem maradni a választások napján. Mutassuk meg tehát magunkat, s nekem meggyőződésem, hogy a felvidéki magyarok túlnyomó többsége, de a más kisebbségi közösségekhez tartozók is Bárdos Gyulát fogják támogatni. Sőt, szlovák demokratát szavazatait is megkaphatja.

… MF: Úgy hirlik, hogy Ön pedig az EP választáson vezeti majd az MKP listáját.
CsP: Erről még nem született döntés.

… MF: Bugár Béla, a Most-Hid vegyespárt elnöke a közelmúltban azt mondta, hogy ha Ön rajta lesz az MKP listáján, akkor nem lesz együttműködés az MKP és a Most-Hid között.
CsP: Bugár Béla és a Most-Hid októberben azt mondta, hogy Berényi József elfogadhatatlan számukra a Nagyszombati megye elnökeként, és ellene kampányoltak. Novemberben több járásban, például a Lévai vagy a Tőketerebesi járásban helyi szinten a magyar párt és a vegyes párt vezetői megállapodtak, hogy közös listán indulnak a megyei választásokon, ám Bugár Béla ezt személyesen megtiltotta nekik. A Lévai járásban három érintett Most-Hidas képviselő-jelölt emiatt ki is lépett a vegyespártból.
December elején azt mondták, hogy Bárdos Gyula és egyáltalán az MKP államfő-jelöltje elfogadhatatlan számunkra, és ellene fognak kampányolni. Én remélem, hogy a Most-Hid támogatói okosabbak lesznek ennél és többségükben Gyulára szavaznak majd. Az a megnyilvánulás, amellyel Bugárék azt mondják, hogy a második fordulóban támogatni tudják Bárdost, csak azt mondja el, hogy támogatásuk Hrusovsky irányában téves döntés, mert maguk sem hisznek abban, hogy Hrusovsky bejuthat a második körbe, Bárdost maguk is esélyesebbnek tartják. Akkor pedig Bárdost kell támogatni az első körben is, hogy még inkább növeljük az esélyeit.
Most pedig azt hallom, hogy Csáky Pál sem tetszik nekik, megint ellenünk fognak kampányolni annak ellenére, hogy akik nem szenilisek, még emlékeznek rá, hogy miniszterelnök-helyettesként én koordináltam Szlovákia belépését az EU-ba – sikerrel, annak ellenére, hogy 2003-ban, amikor átvettem ezt a portfóliót, az EU-ban általános volt a nézet, hogy Szlovákia rosszul teljesit, s kicsi a valószinűsége, hogy be tudja hozni a lemaradását. Behozta.
Megkérdezném tehát: kinek az érdeke az ilyen destruktiv politizálás, amit a Most-Hid az elmúlt évben folytat? A felvidéki magyar közösség érdeke nem ez, ez csak a megosztottságunk elmélyitését célozza. Ez nagyon szégyenletes dolog.
 
A teljes interjú a Magyar Fórum 52., ünnepi számában található, a 25. oldalon

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …