Prágában a Virágeső

Fotó: Fajd János
Fotó: Fajd János

Az egyfelvonásos színpadi játékot november 7-én mutatta be Prágában a révkomáromi TEÁTRUM Színház az Esterházy János Társulás, az Emberi és Keresztény Értékekért csehországi magyar civilszervezet és a Prágai Magyar Intézet közös szervezésében az Eszterházy János-emlékév zárórendezvényeként.

A prágai bemutatón, amely Boros Miklós Magyarország prágai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete védnöksége alatt valósult meg,  közel száz lelkes rajongó  vett részt. A Prágai Magyar Intézet igazgatónője, Kelemen Gertrud megnyitó beszédében üdvözölte a résztvevőket, kiemelve a rendezvény védnökét és a színdarab szerzőjét, megköszönte a támogatóknak – Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának, a Bethlen Gábor Alapnak és Csáky Pál európai parlamenti képviselőnek – azt a segítséget, amely nélkül a rendezvény nem valósulhatott volna meg.

A közönség (Fotó: Fajd János)

Az Esterházy János Társulás elnöke, Kocsis László Attila üdvözlő beszédében felköszöntötte a színielőadás főszereplőjét Dráfi Mátyás  Jászai Mari-díjas érdemes művészt közelgő  jubileuma – 75. születésnapja  és házassági évfordulója – alkalmából. Rámutatott arra, hogy a bemutatásra kerülő színjáték azt a korszakot, elnyomó rendszert mutatja be, amely épp száz évvel ezelőtt, 1917. november 7-én vette kezdetét, és amelyben Esterházy János is tevékenykedett, küzdött és mártíromságot szenvedett. A darab emlékeztet vértanúnk üzenetére és példáját mutatja annak, hogyan lehet és kell oly nehéz időkben is kiállni nemzetünk és szülőföldünk mellett, a szabadság és igazság oldalán, megtartani magyarságunkat, hitünket, reményünket és felebaráti szeretetünket, emberi méltóságunkat és keresztény mivoltunkat. Kifejezte  meggyőződését, hogy ez a színielőadás megerősíti bennünk e nemes erényeket, és így a rendezvény eléri célját, teljesíti küldetését.

Kocsis László Attila, az Esterházy János Társulás elnöke (Fotó: Fajd János)

A színielőadás előtt a darab szerzője, Csáky Pál tájékoztatta a közönséget  a mű megírásának előzményeiről, beszámolt az előadóművészekkel való együttműködéséről és a színjáték eddigi hazai és külföldi bemutatóiról. A darab szereplői – Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Magyar Kultúra Lovagja címmel kitüntetett Kolti Helga és színésztársaik, Tarics Péter, Tóth László és Borsó Ákos – csodálatos teljesítményt nyújtottak, amit a publikum hosszan tartó tapssal jutalmazott.

Jelenet a darabból (Fotó: Fajd János)

Az igen sikeres rendezvény fogadással zárult, melynek keretében a résztvevők kötetlen beszélgetés során elmondták,  milyen  élményt jelentett számukra a színielőadás,  a korosabbak közül pedig sokan arra emlékeztek, hogyan élték át a színjátékban felidézett nehéz időket. A szerzőnek és az előadóművészeknek további maradandó sikereket kívánunk!

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …