Pro Futuro Hungarica

A Pro Futuro Hungarica polgári társulás 2010-ben önkéntes alapon létrejött szervezet, amelynek célja elsősorban a Szlovákia területén élő magyar kisebbség identitásának megerősítése, a tradícióink megőrzése, a kisebbségi valamint egyéb etnikai csoportok érdekeinek védelme és érvényesítése, a kultúra, az oktatás, valamint a jogtudat, illetőleg a szociális- és gazdasági régiófejlesztés támogatása.

Tevékenységünk során együttműködünk más hazai és külföldi szervezetekkel is, amelyek céljai és tevékenysége nem áll ellentétben szervezetünk küldetésével. Szervezetünk megalakulását azért tartottuk fontosnak, mert éreztük, tudtuk – amint azt a 2010-es Szlovákiában lezajlott népszámlálási adatok és a két utolsó parlamenti választások eredményei is mutatták –, hogy a felvidéki magyarság rossz lelki kondícióban van.

A több más szervezettel együttműködve megvalósított szakmai konferenciák és rendezvények mellett, 2012-ben elindítottuk a „Beszélgetések a nemzettudatról” c. rendezvénysorozatunkat, amelynek segítségével különböző megközelítésekből arra szeretnénk rámutatni, hogy magyarnak lenni Szlovákiában nem hátrány, inkább előny, s hogy hogyan lehet magyarságunkat hatékonyan kamatoztatni. Ezt a fajta tevékenységünket a jövőben is szeretnénk folytatni.

Csáky Pál
a Pro Futuro Hungarica elnöke

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …