Sólymos miniszter hazudik

(Illusztrációs kép, pixabay)

Érdekes, mit tesz az élet és a hatalom néhány emberrel. Sólymos László Csemadokosként, később – az én elnökségem idején – járási MKP elnökként tisztességes embernek tűnt. Azután az ő esetében is jött a pénz: vállalkozó lett, zsarolható, újabban pedig miniszter – és arrogáns. Nem ért a környezetvédelemhez – de ez lenne a kisebb baj. Monika Beňová azt mondta nekem, hogy ha más semmit nem tud elintézni, legalább a csallóközi magyar emberek egészségére tekintettel lesz. Úgy néz ki, hogy ez sem valósul meg.
Most azt közölte komáromi családi lapjukkal (bumm), hogy én tegnapelőtt egy brüsszeli találkozón azt mondtam volna, hogy a kapszulás megoldás jó a vereknyei hulladéklerakat ügyének kezelésére.

Az ellenkezője az igaz. Kurilla államtitkárral folytattunk egy eszmecserét Brüsszelben, ahol az államtitkár váltig azt akarta elérni, hogy a Petíciós Bizottság illetékesei nélkülem tárgyaljanak az ügyről. Ezt nem tudta elérni, a bizottság vezetői azt mondták, vagy velem együtt tárgyalnak, vagy egyáltalán nem. A posztkommunista trükk nem jött be.

A tárgyalásról feljegyzés készült, amelyben épp a Sólymos állításával ellentétes mondat szerepel: Kurilla államtitkár nem zárkózott el az elől, hogy átértékeljék a minisztérium álláspontját, s az összes veszélyes vegyi anyagot elvigyék Vereknyéről. Mivel azonban ez a drágább módszer, több pénzt kérnének az Európai Bizottságtól ennek finanszírozására. Ma 4 EP képviselő kollégámmal épp abban egyeztünk meg, hogy a jövő héten megkeressük Juncker elnököt és átcsoportosítást kérünk erre a prioritásra – ha már a tehetetlen minisztérium ezt nem képes elintézni (Beňová, Štefanec, Mikolášik, Maňka és Csáky). A témát én javasoltam a kollégáknak megvitatásra.
Azt illetően pedig, hogy mi volt – és mi ma is – az én véleményem ezzel kapcsolatban, eme írás végére másolom a paraméter.sk c portál múlt heti írását, amely a közös levelünk tartalmán alapszik.

Megjegyzem: a portál korrekt módon épp Sólymosról állítja, hogy megváltoztatta a véleményét, mivel pár hónappal azelőtt ő is azt mondta a paraméternek, hogy ha nem viszik el a mérgeket, az egész problémát a jövő generációra hagyják.

S most a lényeg: nem az a legnagyobb baj, hogy egy miniszter szánalmasan hazudik (az is baj persze), hanem az, hogy ezt a saját semmittevése és hozzá nem értése alátámasztására akarja felhasználni úgy, hogy EMBEREK EZREINEK AZ EGÉSZSÉGÉT TESZI KI VESZÉLYNEK. A milliomos miniszter fütyül arra, hogy ártalmas vizet fognak-e inni a csallóközi magyarok. Ez felháborító!

S hogy mi az én – és kollégáim – véleménye? Leírtuk, megjelentettük. Nem változott, nem is fog változni:

Csáky és Beňová a vereknyei veszedelem teljes likvidálását követelik a minisztertől
2018. január 23. – 15:49 | Belföld 132, paraméter.sk

Szlovákia három európai parlamenti képviselője közleményben szólította fel Sólymos László környezetvédelmi minisztert az egykori pozsonyi Dimitrovka veszélyes hulladékokat tartalmazó lerakatából szivárgó anyagok teljes felszámolására.
Csáky és Beňová a vereknyei veszedelem teljes likvidálását követelik a minisztertől
„Felszólítjuk a környezetvédelmi minisztériumot, hogy egy komplex tervezetet készítsen elő nemcsak a vereknyei, hanem minden hasonló szlovákiai hulladéklerakat teljes likvidálására”
– áll a Csáky Pál (MKP), Monika Beňová (Smer-SD) és Ivan Štefanec (KDH) által közösen jegyzett közleményben. Az EP-képviselők azután adták ki állásfoglalásukat, hogy az Európai Parlament petíciós bizottsága hétfőn tárgyalt a csallóközi ivóvizet veszélyeztető vereknyei hulladéklerakat felszámolását követelő polgári petícióról. A bizottság megállapította, hogy a veszélyes hulladékot tartalmazó lerakat felszámolása a szlovák kormány hatáskörébe tartozik. Csákyék közleményében az áll, hogy az Európai Bizottság erre kész pénzt adni az EU-s strukturális alapokból.
A környezetvédelmi minisztérium éppen Sólymos László (Híd) jelenlegi miniszter vezetése alatt kezdte helyén kezelni a lerakatból szivárgó arzén, cián, és megannyi más, kimondhatatlan nevű vegyület által okozott súlyos, környezetkárosító problémát, amelyről az előző kormányok évtizedekig csak hallgattak.

100 évre elszigetelik
A méreganyagok lerakatának felszámolására az úgynevezett enkapszulációs módszert alkalmazzák majd, amelynek segítségével a telephely tartalmát elszigetelik a környezettől. Ehhez egy 2 km hosszú, 22 méter mély és 80 cm széles felszín alatti szigetelő fal megépítése szükséges. A közbeszerzési eljárás már folyamatban van, a kármentési munkálatok idén kezdődhetnek el.
A szlovákiai EP-képviselők azonban nem elégednek meg az „enkapszulációs” megoldással, ami a következő 100 évre garantáltan elszigetelné a méreganyagokat a felszín alatti vízkészlettől.
„A probléma sokkal szélesebb körű, és nem lehet megoldani a helyszín izolálásával. Ezzel csak a következő generációkra hagyjuk a probléma megoldását” – áll Csákyék közleményében.
Korábban a környezetvédelmi minisztérium közölte, hogy a vereknyei lerakat teljes likvidálása négyszer-ötször annyiba kerülne, mint az elszigetelése. Sólymos elmondása szerint ekkora összegek jelenleg nem állnak rendelkezésre, és a probléma ügyében mielőbb lépni kell – ezért választották az izolációs megoldást.

„Ha most nem oldjuk meg ezt a kérdést, 10-20 év múlva sokkal rosszabb lehet a helyzet, akár még a Csallóközt is elérhetné a szennyeződés”
– nyilatkozta korábban a Paraméternek Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

Csáky Pál

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …