Szlovák képviselők is aláírták az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos beadványt

Fotó: www.eppgroup.eu / Felvidék.ma
Fotó: www.eppgroup.eu / Felvidék.ma

Amint arról portálunkon korábban már hírt adtunk, az ukrán parlament új oktatási törvényt fogadott el, amely teljesen felszámolhatja a kárpátaljai közép- és felsőfokú magyar és egyéb kisebbségi oktatást. A hír megjelenése nagy felháborodást váltott ki az anyaországban, de Magyarország határain kívül is, több európai magyar szervezet is támogatásáról biztosította a kárpátaljai magyarságot.

A hír hallatára az európai parlamenti képviselők is megmozdultak, Csáky Pál, az MKP EP-képviselője közösségi oldalán arról adott hírt, „áttörés történt: szlovák képviselők is aláírták a beadványunkat az Európai Bizottsághoz az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban”. Amint azt az EP-képviselő elmondta, rajta és Nagy Józsefen (Most-Híd) kívül a szlovákiai EP-képviselők több mint a fele, név szerint: Ivan Štefanec, Vladimír Maňka, Monika Beňová, Monika Smolková, Branislav Škripek és Anna Záborská is aláírták azt.

Fotó: Csáky Pál EP-képviselői irodája

A közös nyilatkozat értelmében az aláírók nyugtalanságuknak adnak hangot az ukrán parlament által elfogadott oktatási törvény miatt, mivel szerintük ez a lépés hatalmas belső feszültségeket eredményez abban az országban, ahol a lakosság 25 százaléka valamilyen nemzeti kisebbséghez tartozónak vallja magát, és a törvény közvetlenül korlátozza az anyanyelvükön történő művelődéshez való jogukat. „Ráadásul attól tartunk, hogy ez a lépés veszélybe sodorja Ukrajna uniós csatlakozási eljárását is” – áll a beadványban, amely hangsúlyozza, hogy a szóban forgó törvény sérti az Ukrajnában élő nagyszámú szlovákság, valamint a ruszin és magyar kisebbségek jogait is.

Az ukrán parlament ellentmondásos lépése tiltakozó akciókat váltott ki a romániai, bolgár, magyar, lengyel és görög európai képviselők körében is, ezeknek az uniós tagországoknak többszázezer honfitársát, s velük együtt több száz középiskolát és több főiskolát sodort veszélybe az új oktatási törvény Ukrajnában.

A jogszabály egyúttal sérti a Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Chartáját, valamint az Európai Unió és Ukrajna közti csatlakozási szerződés 1. címe 4. cikkelyének e bekezdését is, amely az uniós csatlakozás egyik feltételeként kimondottan kötelezi Ukrajnát a nemzeti kisebbségek jogainak védelmére.

A fent említett szlovákiai EP-képviselők a következő kérdést küldték az Európai Bizottságnak: Milyen lépéseket tesz az Európai Bizottság Ukrajnával szemben a nemzeti kisebbségek jogainak védelme, főleg a szlovák, magyar és ruszin nyelvű többszintű oktatás megtartása terén vállalt nemzetközi kötelezettségei betartása érdekében az új oktatási reform elfogadása után?

Csáky Pál arról is tájékoztat továbbá, hogy az ukrán elnökhöz is tiltakozó levelet küldenek az ügyben, amelyet öt országból eddig több mint húsz képviselő írt alá.

Forrás: Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …