Továbbra is védeni kell az őshonos nemzeti kisebbségeket

Berényi Józsefet és Csáky Pált (EP-képviselő, MKP) fogadta parlamenti irodájában Manfred Weber, az Európai Néppart európai parlamenti frakciójának vezetője. A találkozó során áttekintették a szlovákiai politikai helyzetet, különös tekintettel a jövő tavasszal sorra kerülő választásokra, illetve a szlovákiai jobboldal választási esélyeire.

Az MKP képviselői a frakcióvezetői posztot bő fél éve betöltő német politikusnak vázolták a szlovákiai magyarok helyzetét, az előttünk álló kihívásokat és a megoldási lehetőségeket. A tárgyalófelek megegyeztek abban, hogy az Európai Néppártnak az őshonos nemzeti kisebbségek védelmével kapcsolatban a jövőben is tartania kell magát a Néppárt stratégiai dokumentumaiban rögzített célkitűzésekhez.  

Az MKP két képviselőjét ma fogadta Joseph Daul is, az Európai Néppárt elnöke. A megbeszélés fő témája a Néppárt szlovákiai tagpártjainak (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, MKP) lehetséges választási együttműködése volt. A Néppárt elnöke határozott meggyőződésének adott hangot arra vonatkozóan, hogy a baloldali populizmus hosszú távú szlovákiai hatalmának egyetlen ellenszere a szlovákiai jobboldali pártok erőinek egyesítése. Külön hangsúlyozta, hogy a jobboldali összefogás egyben megoldást nyújthat arra a korábbi problémára is, hogy a jobboldali szavazatok nagy arányban vesztek el.

Berényi József és Csáky Pál Pelczné Gáll Ildikó (az Európai Parlament alelnöke) meghívására részt vesznek a magyar kormánypárt Fidesz-szalon elnevezésű informális rendezvényén is.

Az MKP sajtóosztálya

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …