Újabb küzdelmek előtt

Pozsonyban ez évi első ülését tartotta a Magyar Közösség Pártjának Országos Tanácsa. A napirendi pontok között szerepelt az európai parlamenti választásokra a jelöltlista összeállítása, az ülésen listavezetőnek Csáky Pált választották.

Az ülést a testület elnöke, Szigeti László nyitotta meg. Az országos tanács tagjai visszatekintettek a közelmúlt aktuális politikai és társadalmi történéseire. Berényi József országos elnök a megyei választások után kialakult helyzetről szólt, eszmecserét folytattak Bárdos Gyula köztársaságielnök-jelölt kampányáról is.

A 2014 májusában sorra kerülő európai parlamenti választásokra titkos szavazással választották meg a jelölteket. Listavezető lett Csáky Pál. Az MKP Országos Elnökségéből még Farkas Iván gazdasági és régiófejlesztési alelnök van a listán, másodikként. Bauer Edit, aki 10 éve az MKP EP-képviselője, jelezte, idén nem indul a választásokon. Mészáros Alajos, az MKP másik EP-képviselője a listavezetőről tartott titkos szavazás eredményének ismertté válását követően lépett vissza. Helyére új jelöltet választottak – ugyancsak titkos szavazással –, Farkas Ivánt.
A két országosan ismert jelölt mellett még fiatalok alkotják a párt 13 fős listáját:
3. Horony Ákos, 39 éves, jogász, Dunaszerdahely
4. Domin István, Izsa (Komáromi járás), polgármester, 36 éves
5. Agócs Gergely, 27 éves, politológus, megyei képviselő, Királyrév (Galántai járás)
6. Nagy Dávid, 26 éves, jogász, Kolta (Érsekújvári járás)
7. Klenovics Gábor, 36 éves, közgazdász-mérnök, Szenc
8. Gergely Papp Adrianna, 41 éves, Debrőd (Kassa-környék), polgármester
9. Foglár Gábor, 24 éves, pedagógus, Almágy (Rimaszombati járás)
10. Ilko Zoltán, 27 éves, Lelesz (Királyhelmeci járás), pedagógus
11. Ondová Reiter Flóra, 37 éves, Kassa, közgazdász-mérnök
12. Matuszny Katalin, 32 éves, vegyészmérnök, Pozsony
13. Králik Róbert, 43 éves, újságíró, pedagógus, Komárom

A sajtót Berényi József, Csáky Pál és Farkas Iván tájékoztatták.
Berényi József gratulált a listára került jelölteknek. Fontosnak nevezte, hogy a párt megtartsa a felvidéki magyarság képviseletét az Európai Parlamentben, és a 2009-es eredményt megismételve ismét két EP-képviselőt küldjön Brüsszelbe és Strasbourgba.

Csáky Pál kiemelt feladatnak tekinteni, hogy a felvidéki jogfosztottak ügyét újból napirendre tűzzék, valamint hogy az európai uniós döntéshozók tudomására hozzák, Robert Fico kormánya „látványos módon semmibe veszi Dél-Szlovákia gazdasági és szociális igényeit”. Csáky erősítené a régió érdekében kifejtett lobbitevékenységet is.

Farkas Iván saját szakterületén, vagyis a gazdaság, a régiófejlesztés és „az emberközeli témák” terén szeretné folytatni a szlovákiai EP-képviselők tevékenységét. Legfőbb célja, hogy sikerüljön eltüntetni azokat a különbségeket, amelyek a dél-szlovákiai régió és az ország többi területe között kialakultak a magyarok lakta területek hátrányára.

Felvidék.ma, on

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …