Úton a demokratikusabb EU felé

Megszavazta az EP Petíciós Bizottsága az európai polgári kezdeményezés megreformálását támogató jelentést.

Június 23-án szavazott a Petíciós Bizottság (PETI) arról a véleményről, amely az európai polgári kezdeményezés első három évének tapasztalata alapján készült. A PETI-jelentés néppárti felelőse Csáky Pál szerint, „megtettük az első konkrét lépést annak irányába, hogy az uniós polgári kezdeményezés szép és papíron létező elképzelése valós demokratikus eszközzé váljon, amely befolyással lesz az uniós intézmények munkájára”.

Az európai polgári kezdeményezés a közvetlen demokrácia első és egyben egyedi nemzetek feletti, uniós szintű eszköze, amely lehetőséget nyújt az uniós polgároknak arra, hogy közvetlenül, a javaslataikkal – ha azok legalább 1 millió polgár támogatását élvezik, és megfelelnek a jogszabályi feltételeknek – meghatározzák az uniós agendát. A polgári kezdeményezés első évei kevesebb eredményt hoztak a vártnál, főként a polgárok várakozásait illetően igaz ez, hiszen az elindított több tucatnyi kezdeményezés közül csak néhány jutott el a végső eljárási szakaszig, és azok közül egyre sem válaszolt az Európai Bizottság új jogalkotási aktussal.

Ezen az uniós polgárok által kiábrándítónak nevezett helyzeten kíván most változtatni többek között az Európai Parlament. A Parlament három szakbizottsága foglalkozik a témával, az Alkotmányügyi Bizottság, mint a téma fő felelőse, valamint a Petíciós és a Jogi Bizottság. Ősszel kerülhet a plénum elé a közösen megformált anyag, amely előkészíti és ösztönzi a polgári kezdeményezésről szóló rendelet felülvizsgálatát, ez utóbbit az Európai Bizottság a jövő év elejére tervezi. A Petíciós Bizottság tagjai által egyhangúlag elfogadott jelentés olyan javító szándékú javaslatokat tartalmaz, amelyek megkönnyítik a polgári kezdeményezést indítani szándékozó polgárok feladatait.

A jelentés figyelmeztet arra, hogy az intézményi egyensúlynak jobban érvényesülnie kell a kezdeményezések elbírálása során, továbbá átfogóbb, polgár-barát megközelítést kér a téma kezelése során az Európai Bizottságtól. Az Európai Parlament saját hatáskörében több lehetőséget kíván adni a kezdeményezések által felvetett témák európai szintű, nyilvános megtárgyalására. Vitathatatlan tény, hogy az uniós polgári kezdeményezés csak akkor lesz sikeres uniós vívmány, ha annak híre minden uniós polgárhoz elér, és hatása láthatóvá válik a gyakorlatban, a témák mindennapi életben való megjelenésében.

Brüsszel, 2015. június 25.

Csáky Pál EP-képviselő irodájának sajtóközleményé

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …