Voltunk, Vagyunk, Leszünk – ünnepség Csatán

Csatán is megünnepelték az összetartozás napját. A helyi római katolikus templomban Gyurcsó Zoltán tartotta a szentmisét, melyet követően megáldotta és megszentelte a templommal szemben lévő, Molnár Pál által felújított világháborús emlékművet.

Az emlékműnél a megemlékezés koszorúit elhelyezte a Magyar Közösség Pártja országos és járási elnöksége, Magyarország nagykövet helyettese, a Magyar Közösség Pártja csatai, oroszkai, lekéri helyi szervezetei, a Csemadok területi választmánya, a Rákóczi Szövetség, Oroszka és Zalaba polgármestere, a csatai Baross Gábor Alapiskola pedagógusai és diákjai.

A kultúrházban ünnepi beszéddel köszöntötte az egybegyűlteket Dr. Haraszti Zsolt, Magyarország nagykövet helyettese. A Magyar Közösség Pártja országos és járási elnöksége nevében Kiss Beáta üdvözölte a csatai és a lévai járásból érkezetteket az összetartozás napján. Csáky Pál történelmi betekintést nyújtott a trianoni szerződés aláírásáról, s annak máig tartó következményeiről. Tartalmas és gyönyörű kultúrműsorról a Csatai Baross Gábor Alapiskola diákjai gondoskodtak.

Az ünnepi megemlékezés második részében Vadkerti Imre csalt könnycseppeket a nézők szemébe. Magas színvonalú előadását a megjelentek vastapssal köszönték meg. (Forrás: mkp.sk)

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …