A felvidéki magyar közösség érdekeinek legteljesebb képviselete lesz a prioritásom

A május 24-i európai parlamenti választások eredményeként a Magyar Közösség Pártjának Csáky Pál személyében egy képviselőt sikerült az Európai Parlamentbe juttatnia. Csáky szerint az MKP tisztességes és vállalható eredményt ért, amiért köszönet jár valamennyi választópolgáruknak. 

Az alacsony választási részvétel véleménye szerint azonban intő jel, ami azt mutatja, elkerülhetetlen a szlovákiai választási törvények korszerűsítése. Az alábbi interjúban Csáky Pált programjáról, a felvidéki magyar érdekképviselet lehetőségeiről és az Európai Parlamenten belüli együttműködés lehetőségeiről kérdeztük.

Milyen programmal indul Csáky Pál az Európai Parlamentbe, munkája során milyen területekkel kíván legfőképpen foglalkozni?

Ahogy azt a választási kampányban megígértem, a felvidéki magyar közösség érdekeinek legteljesebb képviselete lesz a prioritásom. Ez érvényes a magyarlakta vidék gazdasági és szociális kondícióinak javítására csakúgy, mint az előrelépésre a klasszikus kisebbségi jogok területén.

Milyen lehetőségeket lát a felvidéki magyarok érdekképviseletére az  EP-ben? Ön szerint hogyan lehetne hatékonyabbá tenni az Európai Unió kisebbségpolitikáját?

Az EU-nak be kell látnia, hogy ha ki akar lépni a jelenlegi értéknélküliségből, akkor jobban oda kell figyelnie a klasszikus európai nyelvek, kultúrák esélyeinek védelmére. Ebbe a kérdéskörbe beletartozik a történelmi kisebbségek jogainak védelme is, ezt minden lehetséges fórumon fel kívánom hozni.

Kivel szeretne elsősorban együttműködni az Európa Parlamentben, illetve elképzelhetőnek tartja-e a Most-Híd színeiben bejutott Nagy Józseffel az együttműködést?

Elsősorban a Kárpát-medence magyar képviselőivel kívánok együttműködni, közülük is kiemelten a Fidesz és az RMDSZ képviselőivel, illetve az erős nyugat-európai képviselőcsoportok (CDU, CSU, olasz és francia konzervatívok…) tagjaival. Nagy Józseffel nem kötözködni szeretnék, bizonyára találunk olyan területeket, amelyeken együtt tudunk működni. Ez azonban nem befolyásolja azt a megváltoztathatatlan véleményemet, hogy a Most-Híd egy rákos daganat a felvidéki magyar társadalom testén, károsan  hat a szlovákiai magyarok tudatára és az asszimiláció felé sodorja őket.

Sokan azt mondják, az Európai Parlament a kiszolgált politikusok pihenőhelye. Eltűnik Csáky Pál a felvidéki magyar politikai és közéletből? Illetve hogyan képzeli el a jövőben a felvidéki magyar választópolgárokkal a hatékony kapcsolattartást?

Nem szeretnék eltűnni a felvidéki magyar közéletből, ami pedig a „kiszolgált politikusi státust” illeti, azt látom, hogy úgy Bárdos Gyula, mint jómagam, még mindig húzóembernek számítunk. Megvallom őszintén, számomra a legkellemesebb tapasztalat az elmúlt három hétben az volt, ahogy sok elkötelezett felvidéki magyar örült az MKP sikerének és az én karikáim magas számának. Ezért továbbra is fontosnak tartom, hogy amikor az időm engedi, elmenjek az emberek közé, s a sajtót is hatékonyan szeretném felhasználni a választóimmal való kapcsolattartásra.

Az unió bírálói az utóbbi időben pénzfecsérlésről és a problémák elodázásáról beszélnek. Mi a véleménye az Európai Uniót ért kritikákról?

A kritikák nagy része jogos, ezért volt a mi kampányunk fő jelszava is a „Változtass Európán” – szlogen. Az EU komoly változások előtt áll, ezért kell határozott hangon képviselni a véleményünket Brüsszelben és Strasbourgban is.

Ön szerint hogyan lehetne közelebb hozni az uniót Szlovákia polgáraihoz, ezen belül is a felvidéki magyarsághoz, hogy egy következő választás során ne 13 százalékos legyen a választási részvétel?

Meg kell változtatni a választási törvényt, hogy azok is szavazhassanak, akik az adott napon külföldön vannak, illetve be kell vezetni az elektronikus szavazás lehetőségét is. Az EP-képviselőknek pedig az eddiginél többet kell kommunikálniuk a választóikkal.

Dunajszky Éva (megjelent a Felvidéki Magyarok elektronikus folyóiratban)

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …