A kisebbségi jogok biztosítása nélkül elképzelhetetlen Ukrajna demokratizálása

Az Európai Parlament az elmúlt napokban többek között az Ukrajnával kapcsolatos EU-politikáról is tárgyalt. Csáky Pál, az MKP EP-képviselője a vitában arra hívta fel a figyelmet, hogy nem létezhet szelektív demokrácia, amely csak a nemzeti többségek számára biztosít jogokat, s nem veszi figyelembe a kisebbségek igényeit.

„Az elmúlt időszak ukrajnai eseményei ismételten arra hívják fel a figyelmünket, hogy a nemzeti, etnikai kérdések rendezése Európán belül és kívül is kulcsfontosságú tényező. Üdvözlöm a parlamenti vitát e témában, és arra kérem az uniós intézmények illetékeseit, hogy a konfliktus mielőbbi megoldása érdekében tegyenek meg mindent” – fogalmazott Csáky portálunknak.
Az EP-képviselő szerint az Európai Unió támogatása nélkül nem valósul meg Ukrajna stabilizálása és demokratizálása.

„Szlovákiai magyar politikusként szólok hozzá a vitához, a kisebbségi problémák ismerőjeként. Megemlítem azt a tényt, hogy Ukrajnában (Kárpátalján) egy jelentős magyar közösség él. Az ő jogaik érvényesítésének lehetővé tétele, a többi ott élő nemzeti, nyelvi kisebbséggel egyetemben, a jövőbeli demokratikus folyamatok részét kell, hogy képezze. Mindez úgy érhető el, ha az Európai Unió minél hamarabb szorgalmazza, hogy Ukrajnában az alapvető emberi jogok, ezen belül a nyelvi és kisebbségi jogok elismerése és azok gyakorlatban történő alkalmazása is megvalósuljon” – hangsúlyozta Csáky.

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …