Legyen felelőse a kisebbségi ügyeknek az Európai Bizottságban

Csáky Pál, az MKP EP-képviselője ma csatlakozott az Európai Parlament ama képviselői csoportjához, amely arra kéri Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság újonnan megválasztott elnökét, hogy az új, októberben kinevezendő Európai Bizottságban legyen egy olyan komisszár is, aki az őshonos kisebbségek jogaiért és problémáik megoldásáért is felelős lesz.

„Örülök annak, hogy az Európai Parlamentben formálódik egy ígéretes lobbi, amely az őshonos kisebbségek jogainak erőteljesebb védelméért száll síkra. Remélhetőleg ősszel megalakul Gál Kinga vezetésével az illetékes frakcióközti bizottság – az intergoup – is, amely arra lesz hivatott, hogy összehangolja a különböző pártcsoportokhoz tartozó politikusok ez irányú tevékenységét” – nyilatkozta portálunknak Csáky.

Csáky a Junckerrel való kommunikációban felhívta a figyelmet saját, illetve az MKP tapasztalatra is. „A két Dzurinda-kormány idején kialakítottunk egy felelős miniszterelnök-helyettesi posztot a megfelelő jogkörökkel, s ez a modell nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a többnemzetiségű szlovákiai társadalomban csökkent a feszültség az egyes népcsoportok között. Ne feledjük, hogy az EU-ban ez a téma közel 50 millió embert érint” – fogalmazott Csáky.

Hasonló levelet intézett Junckerhez a FUEN is (Európai Népcsoportok Föderatív Uniója), amely több mint 70 kisebbségi szervezetet tömörít Európában.

-dé-

Cikkajánló

Nézzünk szembe a történtekkel!

Ajjaj! Hektikus hét áll mögöttünk. Vannak, akik a remény hetének gondolták: most, visszatekintve rá, inkább …