Brüsszelben megalakult az új néppárti frakció

Június 4-én tartotta alakuló ülését az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója. Ennek keretében sor került a frakció új elnökének és alelnökének a megválasztására is. (Frissítve) . Az Európai Néppártnak az MKP is a tagja, így a néppárti frakció alakuló ülésén részt vett Csáky Pál, az MKP megválasztott európai parlamenti képviselője is,

akinek sajnálatos módon az ülés miatt le kellett mondania Ezstregomban a Nemzeti Összetartozás Oszlopának felavatásán való részvételét.
A néppárti frakció az európai parlamenti frakciók közül elsőként alakult meg. A képviselőcsoport Manfred Webert, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát választotta meg frakcióvezetőnek, s a titkos szavazás során elsöprő többséggel választotta alelnökévé Szájer József fideszes európai parlamenti képviselőt is.

Csáky Pál EP-képviselő örömmel számolt be arról, hogy szerdán, június 4-én nagyon korrekt tárgyalásokat sikerült folytania Bauer Edittel és Mészáros Alajossal is. „Szeretném folytatni azokat az ügyeket, amelyeket ők elkezdtek, ezért mindkettőjük irodájából 1-1 kiváló asszisztenssel szeretném folytatni tovább a munkát Brüsszelben. Egyben mindkettőjüket felkértem arra, hogy külsős tanácsadóként a jövőben is folytassuk tovább együttműködésünket. Pozitív válaszukat itt is megköszönöm” – nyilatkozta Csáky.

Berényi József, az MKP elnöke, aki pártja képviseletében vett részt az Európai Néppárt kétnapos ülésén, a Magyar Televízió június 4-i Ma reggel műsorában megköszönve a választók bizalmát, elmondta: a felvidéki magyarság mandátumot kapott képviselőjén keresztül három témakörben szeretné a hangját kiemelten hallatni Brüsszelben. Egyrészt máig érik a felvidéki magyarokat atrocitások Szlovákiában, amelyekre mindenképp szeretnék felhívni a figyelmet az Európai Parlamentben, és bíznak benne, hogy ebben az ügyben az Európai Parlament magyarországi és határon túli képviselői is melléjük állnak majd.
Berényi szükségesnek tartja egy kisebbségvédelmi dokumentum megfogalmazását is, amely azért lenne fontos, mert az EU csak ajánlásokat ad ki Szlovákiával szemben, ezt azonban a kormányok rendre nem veszik figyelembe. A harmadik kiemelt feladat a pártelnök szerint, hogy az uniós támogatások elérjék Dél-Szlovákiát is, amelyet a szlovák kormányok rendre mellőznek. A Magyar Közösség Pártjának elnöke a műsorban kiemelte azt is, fontosnak tartja, hogy minél több magyar gyerek számára legyen elérhető a magyar iskola. Berényi ezzel a kijelentésével arra is utalt, hogy a kisiskolák jövő évtől várható összevonása miatt Szlovákia több településén gond lehet majd, hiszen sok helyen az iskola megmaradása a magyarság megmaradásának is a záloga.

Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …