Csáky Pál látogatói csoportja Brüsszelben

Október 12-én újabb látogatói csoport érkezett Csáky Pál európai parlamenti képviselő meghívására Brüsszelbe.

Kerekasztal-beszélgetés az Európai Unióról
Kerekasztal-beszélgetés az Európai Unióról

A látogatók többségükben az Európai Polgári Díjjal kitüntetett Csemadok aktív tagjai és újságírók voltak. Ez annak okán volt így, mert Csáky Pál javaslatára a szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetséget, vagyis a Csemadokot az Európai Parlament Európai Polgári Díjjal tüntette ki.

Csáky Pál üdvözli Agárdy Attilát
Csáky Pál üdvözli Agárdy Attilát

A látogatóknak Csáky Pál szólt az Európai Parlamentben folyó aktuális politikai „csatározásokról”, köztük a migránskérdésről, a brexit  – azaz Nagy Britannia uniós tagsága megszűnésének – következményeiről és Görögország gazdasági helyzetéről. Agárdy Attila, az Európai Néppart szlovákiai sajtótanácsadója pedig az Európai Parlament működését ismertette. Este közösen megtekintették Brüsszel belvárosát.

Agárdy Attila az Európai Parlament működését ismerteti
Agárdy Attila az Európai Parlament működését ismerteti

A felvidékiek örömmel látták, hogy az Európai Unió központjában is ott állnak nagy elődeink emlékei, mint például az Európai Parlamentben Antall József miniszterelnök emlékműve, a belvárosban pedig Bartók Béla szobra.

ag3
Antall József szobránál
A belvárosi Bartók-emlékműnél
A belvárosi Bartók-emlékműnél

Forrás: Tények.sk

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …