Major Balázs, Kozma Imre és a Csemadok az Európai Polgár-díj idei kitüntetettje

Az Európai Parlament által alapított Európai Polgár-díjjal ötven személyt – köztük két magyart és egy felvidékit – tüntettek ki 2016-ban.

bru_ep1

A díjazottak tegnap a Brüsszelben megrendezett központi ünnepségen vették át a kitüntetést. Major Balázst, a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetőjét, arabistát, régész-történészt Pelczné Dr. Gáll Ildikó EP-alelnök terjesztette fel a díjra. A fideszes EP-képviselő kifejtette: sokat dolgoztunk azért, hogy méltó helyre kerüljön a díj, és fontos, hogy a keresztény értékeket védő és mentő személyiségek munkáját együtt ismerik el. „A díj révén Európa-szerte még inkább megismerhetik Major Balázs nevét és hétköznapinak nem nevezhető munkásságát, melyet nagy szerénységgel, áldozatkészséggel végez” – hangsúlyozta a néppárti politikus. Hölvényi György európai parlamenti képviselő Kozma Imre római katolikus papot, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társalapítóját terjesztette fel a díjra. „Fontos, hogy a budapesti díjátadót követően a brüsszeli esemény is biztatás legyen Európa számára, hiszen Imre atya európai alkotást hozott létre: összehozta a „szentet és a profánt”, Magyarországot és Európát, a Kárpát-medencét és Európát” – mondta el a kereszténydemokrata politikus. A néppárti képviselő szerint Imre atya egész életútja arról szól, hogy megpróbálja a lehetetlent, mert „van mögötte valaki, van vele valaki”, és ennek jelentős eredményei mutatkoznak. „Ebből a magatartásból ma Európában és Magyarországon óriási hiány van” – emelte ki Hölvényi György. Csáky Pál a szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetséget, ismertebb nevén a Csemadokot jelölte a díjra. A díjat létrehozása óta most első alkalommal kapta meg kisebbségi közösséghez tartozó szervezet. „Amikor a javaslatot nyilvánosságra hoztam, többen kételkedtek, van-e esélye a sikerre egy kisebbségi szervezetnek – és nagyon örülök, hogy van” – mondta el a rendezvényen a felvidéki politikus. A díj elismerés és főhajtás az Európai Unió részéről a Csemadoknak, mint szervezetnek és minden egyes jelenlegi és több százezer volt tagjának, ugyanakkor elismerése annak is, hogy a szlovákiai társadalom többnemzetiségű. Csáky Pál kiemelte: az EU figyelembe vette azt, hogy Szlovákiában nemcsak a többségi szlovák nemzet él, hanem különböző kisebbségek, köztük a jelentős magyar közösség is. Háttér: A 2008-ban alapított Európai Polgár-díj, a nem uniós polgároknak és szervezeteknek odaítélhető Szaharov- díj mellett az Európai Unió jelentős kitüntetése. Olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és civil szervezeteket díjaz vele az EP, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, illetve európai szinten is értékelhető, jelentős teljesítményt nyújtottak működési területükön, vagy az Európai Unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az Európai Parlament elnöke vezetésével brüsszeli zsűri, a Kancellária dönt a díjazottakról.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó, Hölvényi György és Csáky Pál sajtóközleménye

Brüsszel, 2016. október 13.

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …