Európának meg kell találnia a lelki válságból való kivezető utat

Nagy érdeklődés mellett tartották péntek este azt a pozsonyi ökumenikus találkozót, melynek vendégei Nagy Olivér és Molnár Tamás lelkészek, valamint Csáky Pál európai parlamenti képviselők voltak.

Az est rövid kultúrműsorral vette kezdetét, mellyel Molnár László előadásában kívántak boldog új esztendőt a résztvevőknek. Házigazdaként Dunajszky Géza, a szervező Ligetfalu Polgári Társulás elnöke üdvözlő beszédében elmondta, szeretnék erősíteni Pozsony multikulturális jellegét. Hagyományteremtő szándékkal szervezték meg az I. Újévi Ökumenikus Találkozót. Elmondható, hogy már az első próbálkozás sikeres volt, hiszen mintegy 50-en látogattak el a rendezvénynek otthont adó Magyar Közösség Pártja székházába. Több, közéletünkből ismert személy is ott ült a közönség soraiban, köztük Duray Miklós politikus-író, Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója és Takács András néptáncgyűjtő is.

A program része volt a közelmúltban megjelent „Dialógus Európa lelkéért” című könyv bemutatója is. Csáky Pál miután szólt az Európai Uniót érintő problémákról, rámutatott, hogy Európában értékválság van, és pont ez az, amelyet a politika önmagában nem tud megoldani, ezért nagy szükség van az olyan találkozókra, mint amilyen az egyházi elöljárókkal folytatott eszmecsere. Rámutatott, hogy a kereszténység mély szellemi-lelki megmentő szerepet vállalt Európa szolgálatában a Római Birodalom széthullása utáni évszázadokban. Az MKP európai parlamenti képviselője szerint most is óriási szükség van erre, hiszen a belső lelki válságból kell megtalálni a kiutat. Csáky Pál úgy látja, ezen a területen Kelet-Európában kedvezőbb a helyzet, mint Nyugaton – elég csak arra gondolnunk, hogy amíg Keleten templomok épülnek, addig Nyugat-Európában már mintegy 1500 templomot bontottak le. Európa nagy problémáját abban látja, hogy saját értékeitől maga fordul el, ezt mutatja az ún. migránsválság körüli helyzet is.

Nagy Olivér, az Alsószeli Evangélikus Egyházközség lelkésze szerint annak a gazdasági jólétnek, amelyet az északi európai országokban elértek, olyan negatív hozadékai is vannak, mint például a válások számának növekedése vagy az ún. genderelmélet megjelenése. Jó, hogy a Kárpát-medencében a különböző felekezetek lelkészei ezen a téren egységes állásponton állnak. A lelkész hangsúlyozta a család szerepét és a közösségben való gondolkodás szükségességét. Emlékeztetett arra, hogy Jézus élete is erre tanít bennünket. „Elsősorban saját magunkban kell megerősödnünk, el kell jutnunk a felismeréshez, és ott kell lennünk azok mellett, akik nem tudják, hogy mit cselekszenek” – mondta.

A közönség egy része

Molnár Tamás a pozsonyi ferencrendiek lelkésze rámutatott, hogy az Evengélimot még ma is gyakran félreértelmezik. A katolikus atya gyakran jár Rómában, úgy tapasztalta, az utóbbi években, Ferenc pápa idején bátrabbak lettek a kéregetők. Hangsúlyozta, a keresztény értékekkel összhangban kell cselekednünk. Az Európába érkező menekültekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem csak itt kell oldani a problémát, hanem elsősorban ott, ahol azok gyökereznek. Tájékoztatott arról, hogy erről a kérdésről püspöki konferenciák is szólnak, a katolikus egyház részese az olyan jótékony gyűjtéseknek, rendezvényeknek, melyek célja, hogy az Európába menekült emberek visszatérhessenek hazájukba, és ott erősítsék a keresztény hitet.

Forrás: Oriskó Norbert, Felvidék,ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …