Glatz Ferenc: Erősödik majd a nemzeti identitás

GLATZ FERENC akadémikus volt a beszélgető-sorozat első vendége

GLATZ FERENC akadémikus volt a beszélgető-sorozat első vendége

„Beszélgetések a nemzettudatról” – Csáky Pál házigazdaként az MKP pozsonyi székházában beszélgetett a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökével.

Az Esterházy János Társulás szervezésében szervezett mintegy másfél órás beszélgetés során számos témát érintettek. Glatz akadémikus annak a véleményének adott hangot, hogy az Európai Unió a számbelileg kis létszámú nemzetek megmaradására és érvényesülésére ad lehetőséget. Gazdaságilag is előnyös, hiszen Magyarország eddig háromszor annyit kapott vissza a közös kasszából, mint amennyit befizetett. Az Európai Uniós tagságunkkal biztosított szabad mozgástér az államhatárok jelentőségének csökkenésével, ezzel párhuzamosan a nemzettudatot erősítheti, és így a nemzeti identitás erősebbé válik az állampolgársági identitásnál.

Glatz Ferenc szerint amíg a kisebbségben élő nemzeti közösségek jogegyenlősége nincs biztosítva, amíg érvényben vannak valahol a kollektív bűnösség eszméjére épülő Beneš-dekrétumok, addig szükség van etnikai szerveződésű pártokra is.

Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …