Hedvig ügyét vissza kell vinni az európai fórumokra

Csáky Pál, az MKP listavezetője május 4-én, vasárnap a TA3 hírtelevízió vendége volt. A Poltika című vitaműsorban a magyar politikust Malina Hedvig ügyéről kérdezték.

A beszélgetés során Csáky hihetetlenül primitív történetnek nevezte a Malina Hedviggel történteket, és a vele szemben alkalmazott hatalmi módszereket a volt kommunista rendszer hírhedt titkosszolgálata, az ŠTB módszereihez hasonlította. Csáky szerint Robert Fico miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter kicsinyes bosszúszomja az, ami az ügy mozgatórugója, s ezt elítélendőnek tartja.

Csáky kifejezte sajnálatát amiatt is, hogy Iveta Radičová kormányának két volt minisztere, Lucia Žitňanská volt igazságügyi miniszter és Rudolf Chmel, a kisebbségekért is felelős volt miniszterelnök-helyettes 2011-ben becsapta Malina Hedviget azzal, hogy egy semmit nem jelentő megállapodás aláírásával rávette a lányt, vegye vissza beadványát az Európai Emberjogi Bíróságról. Csáky szerint azóta az Európai Emberjogi Bíróság már döntést hozott volna, s szinte száz százalékos biztonsággal állítható, hogy Hedvig megnyerte volna az ügyet, hiszen Szlovákia nem, hogy nem biztosította számára a korrekt bírósági eljárást, hanem üldözte őt.

„Éppen az ilyen esetek kiszűrésére írtam alá annak idején, miniszterelnök-helyettesként Strasbourgban az Európai Emberjogi konvenció kibővítését azért, hogy az állampolgárok hatékonyabb védelemben részesülhessenek a saját államukkal szemben, ha szükségük lehet erre” – fogalmazott Csáky. „A blogomon is kikeltem a lépés ellen, amikor megtudtam, hogy Hedvig visszavetette az ügyet az Európai Emberjogi Bíróságról, a szakmai érveim máig megtalálhatók ott” – mondta Csáky. Azt is hangsúlyozta, ha ő, vagy bárki más az MKP listájáról EP-mandátumot kap a választóktól, az első ügyek egyike lesz, hogy Hedvig esetét újra visszavigyék az európai fórumok elé.

dé, Felvidék.ma

Cikkajánló

Egyenlő mérce kell az Európai Unióban!

Az azonos mérce szerinti megítélés szükségességéről beszélt Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője hétfői, …