Hedvig ügyét vissza kell vinni az európai fórumokra

Csáky Pál, az MKP listavezetője május 4-én, vasárnap a TA3 hírtelevízió vendége volt. A Poltika című vitaműsorban a magyar politikust Malina Hedvig ügyéről kérdezték.

A beszélgetés során Csáky hihetetlenül primitív történetnek nevezte a Malina Hedviggel történteket, és a vele szemben alkalmazott hatalmi módszereket a volt kommunista rendszer hírhedt titkosszolgálata, az ŠTB módszereihez hasonlította. Csáky szerint Robert Fico miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter kicsinyes bosszúszomja az, ami az ügy mozgatórugója, s ezt elítélendőnek tartja.

Csáky kifejezte sajnálatát amiatt is, hogy Iveta Radičová kormányának két volt minisztere, Lucia Žitňanská volt igazságügyi miniszter és Rudolf Chmel, a kisebbségekért is felelős volt miniszterelnök-helyettes 2011-ben becsapta Malina Hedviget azzal, hogy egy semmit nem jelentő megállapodás aláírásával rávette a lányt, vegye vissza beadványát az Európai Emberjogi Bíróságról. Csáky szerint azóta az Európai Emberjogi Bíróság már döntést hozott volna, s szinte száz százalékos biztonsággal állítható, hogy Hedvig megnyerte volna az ügyet, hiszen Szlovákia nem, hogy nem biztosította számára a korrekt bírósági eljárást, hanem üldözte őt.

„Éppen az ilyen esetek kiszűrésére írtam alá annak idején, miniszterelnök-helyettesként Strasbourgban az Európai Emberjogi konvenció kibővítését azért, hogy az állampolgárok hatékonyabb védelemben részesülhessenek a saját államukkal szemben, ha szükségük lehet erre” – fogalmazott Csáky. „A blogomon is kikeltem a lépés ellen, amikor megtudtam, hogy Hedvig visszavetette az ügyet az Európai Emberjogi Bíróságról, a szakmai érveim máig megtalálhatók ott” – mondta Csáky. Azt is hangsúlyozta, ha ő, vagy bárki más az MKP listájáról EP-mandátumot kap a választóktól, az első ügyek egyike lesz, hogy Hedvig esetét újra visszavigyék az európai fórumok elé.

dé, Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …